








| Artist în Ținutul Îngerilor
Adi BĂDESCU
• Titiana Nițu Popa din Cernișoara pictează în California • vâlceanca a înnobilat prin harul său unica biserică ortodoxă din America de Sud și peste o mie de icoane
Născută în 1969, în Armășești-Cernișoara, județul Vâlcea și plecată în SUA de aproape 3 ani, Titiana Nițu Popa a dovedit unei lumi întregi, începând de la vârsta de numai 12 ani, că iubirea pentru artă și pentru Dumnezeu poate modela spiritul unei lumi întregi, poate modifica concepții și poate desluși în conștiința penelului de pictor o personalitate aparte a unei stări speciale, binecuvântate. Soție de preot, mamă a două fetițe, Titiana Nițu Popa s-a aflat câteva zile la Armășesti, pentru a lua parte la sfințirea unei fântani și a icoanei Mântuitorului, pictată de artistă în memoria bunicului său, decedat în al Doilea Război Mondial. Pictorița de icoane a venit de peste ocean, de asemenea, pentru a filma câteva cadre pentru filmul documentar realizat despre arta sa, produs de Ted Gruia, un american fascinat de cultura și obiceiurile românești.
Când ați început să pictați?
Cariera mea artistică a început când aveam 12 ani. În zona de unde sunt eu, din Cernișoara, Vâlcea, atunci când moare cineva se obișnuiește să se pună o cruce la mormânt și una în curtea bisericii. Atunci am început să pictez cruci, pentru amintirea celor trecuți în veșnicie. Fiind copil, oamenii au început să vină să-i ajut să picteze crucile.
Cine v-a descoperit și care au fost primii pași în cariera de artist?
Am avut un profesor de desen minunat, pe nume Gheorghe Dican, care a fost una dintre persoanele care m-au călăuzit în ceea ce am crezut că o să fie menirea mea, pictura iconografică. Am urmat Liceul Tonitza și, totodată, am dat examen și la liceul de informatică de la Brașov. A fost o alegere destul de dificilă, deoarece tatăl meu ținea să merg la informatică, pentru că prevedea că profilul liceului va fi mult mai folositor, iar eu eram inclinată să merg spre arte plastice. Am ales să merg spre informatică ținând cont de povața tatălui meu, însă nu am încetat să pictez în timpul liber. A fost o alegere de bun augur, pentru că am reușit să învăț multe lucruri noi, să mă formez, în primul rând ca om. După liceu, în 1989, l-am cunoscut pe soțul meu, care era student la Teologie. Viitorul soț al meu avea un prieten care picta pe sticlă, și cunoscându-mi pasiunea pe care o aveam pentru pictură și desen, am intrat în legătură cu acesta. Atunci am pictat prima icoană a Maicii Domnului cu Pruncul, care a ieșit, incredibil, minunat. De atunci am început să pictez din ce în ce mai mult pe sticlă. După ce soțul meu a terminat Facultatea de Teologie, ne-am căsătorit și am plecat în București, deoarece acolo, în comuna Berceni, soțul meu a fost instalat ca preot. Preasfințitul Nifon Târgovișteanul, care l-a preoțit pe soțul meu și care, din întâmplare, răspundea de Comisia de Pictură, a văzut icoanele pictate de mine și mi-a spus să vin neapărat la el să fac școala de pictură, în cadrul Bisericii. După ce, timp de doi ani, am urmat cursurile școlii, mi-am susținut lucrarea de diplomă și am primit autorizație, gradul II, de pictor de biserici, după care au urmat expozițiile. Prima mea expoziție a fost la Sala Dales din București, au urmat apoi expoziții de icoane în fiecare an de cel puțin două ori. Bucuria oamenilor de a vedea icoane m-a determinat să pictez în continuare cu bucurie și împlinire. În 1995, am avut prima expoziție, în Olanda, iar apoi, în 1996, am avut expoziție la Munchen, în Germania. În 1999, am studiat în Grecia pictura bizantină, unde am învățat să pictez în pigmenți de tempera cu emulsie de ou, tehnică veche de lucru.
Câte icoane ați pictat până acum?
Ținând cont că am pictat trei catapetesme, o singură catapeteasmă având în compoziție în jur de 50-60 de icoane, cred că în cursul anilor am pictat sute de icoane, poate peste o mie, nu știu să vă spun un număr exact.
Catapeteasma Catedralei Paraschiva din Adjud are o înalțime de 6 m, a fost cea mai mare catapeteasmă pictată de mine.
De unde primeați comenzi?
Primeam comenzi de la Comisia de Pictură, pentru a picta icoane la biserici. Am lucrat foarte mult pentru Protocol, Comisia de Pictură și pentru Președinția României, în timpul mandatului domnului Emil Constantinescu. La vizita președintelui în SUA, lucrările cu care dânsul a întâmpinat schimbul de experiență de acolo au fost executate de mine, lucru pentru care am fost foarte onorată.
Ați văzut vreodată pictura de biserici, de icoane, ca pe o afacere?
Am vândut foarte multe icoane, dar niciodată banii nu au fost prioritari. Soțul fiind preot, având în general o situație destul de bună, nu am dus niciodată lipsa acestora. M-am bucurat să am de lucru, să pictez, să creez ceva frumos pentru oameni. Cel mai mult m-am simțit fericită atunci când am simțit bucuria oamenilor primind icoana făcută de mine.
Ați călătorit destul de mult. Unde ați mai pictat și unde v-ați dori să lucrați?
În anul 2000 am avut o surpriză care m-a marcat extraordinar de mult. La ușa mea a bătut preotul Costică Popa, din Venezuela, sigurul preot ortodox din America de Sud, care slujește în prima biserică ortodoxă apărută în această regiune. Acesta m-a rugat dacă pot veni în Venezuela să pictez biserica de acolo, locaș de cult costruit din lemn în România și transportat ulterior în această țară. Pictura bisericii fusese începută de o altă familie din România, însă din anumite motive, în biserică mai rămăseseră de pictat două treimi.
Era prima lucrare de asemenea anvergură?
La început am fost cuprinsă de o teamă imensă, lucrarea fiind de o anvergură foarte mare, responsabilitatea fiind, bineînțeles, la fel. Mai ales că pictorii care începuseră lucrarea erau prieteni de familie și mă gândeam că o să-i jignesc dacă le voi continua eu munca. Din respect pentru ei, la început am refuzat, însă Preasfințitul Teodosie al Tomisului mi-a schimbat alegerea, dându-mi o încredere extraordinară că pictura bisericii va fi terminată la timp și va fi o lucrare minunată. Am simțit atunci că trebuie să-i ascult îndrumarea și să merg în Venezuela. Mâna lui Dumnezeu a fost cu noi, iar în cele 6 luni pe care le-am petrecut lucrând la biserica de acolo unde am pictat 240 de metri pătrați împreună cu prietena mea Mihaela Profiriu Mateescu. Lucrarea a decurs foarte repede și de ușor, nu am avut nici un fel de impas, totul a fost o binecuvântare de la Dumnezeu.
Cum ați ajuns să locuiți în SUA, ca mai apoi să pictați acolo?
După ce am venit din Venezuela, am avut o expoziție în SUA, la Sacramento, în Canada, la comunitatea grecească și cea românească. Dintr-o întâmplare fericită, Preasfințitul Irineu, fost coleg de facultate cu soțul meu l-a întâlnit pe acesta și l-a convins că comunitatea românească din Palm Springs, California, are nevoie de un preot bun. La doar 6 luni de la expoziție, ne mutaserăm deja în Palm Springs, în comunitatea românească ce ținea de biserica Sfinții Mihail și Gavril, care cuprindea aproximativ 100 de familii. Am mers împreună cu fetițele, care au început școala imediat.
Cum v-ați acomodat în noua țara adoptivă ?
Primul an a fost mai greu, pentru că a trebuit să ne acomodăm cu limba, stilul de viață de acolo, cu mâncarea de acolo, cu totul, pentru că totul era ceva nou pentru noi toți. Din momentul în care am intrat în biserică, am vrut să pictez, să contribui cu ceva la înfrumusețarea sa. În prima săptămână de la venirea în America, am început să îmbrac în foiță de aur ușile împărătești și să le pictez. Am pictat crucea de la altar pe care am comandat-o special, deoarece cei de acolo nu aveau așa ceva în biserică. Pentru că lumea nu s-a mobilizat atât de repede cum mă așteptam pentru a face ceva în biserică, doi ani de zile din acel moment au trecut foarte greu. Există posibilitatea de a fi construită o altă biserică, însă banii lipseau, deoarece, în SUA, pentru a face acest lucru, e nevoie de câteva milioane de dolari. Palm Springs este o localitate foarte selectă, foarte scumpă, iar terenurile și clădirile de acolo se ridică la aceleași prețuri exorbitante. După doi ani de zile, mi-am luat inima în dinți și, fără să mai întreb pe nimeni, am început să cumpăr singură materiale și să mă apuc de pictura bisericii. Într-o adunare generală a familiior comunității românești din Palm Springs, le-am dezvăluit tuturor proiectul meu și le-am arătat primul panou pictat ce urma să fie adus în biserică. Toată lumea a fost încântată de inițiativa mea și toți m-au încurajat în demersul meu. Am pregătit panourile care vor fi montate pe tavan și am terminat deja panourile pentru Sfântul Altar.
Ați mai primit invitații de a picta și în altă parte a SUA?
Acum am primit o invitație de a picta în Santa Fe, New Mexico, la o biserică ortodoxă americană. Părintele de acolo, John Betancourt a cunoscut o familie de români cu care a venit și a vizitat România și a fost extrem de impresionat de pictura bisericii românesti. Când mă voi întoarce în America, voi merge la biserica din Santa Fe, să văd cum aș putea să-l ajut pe părintele John. O altă surpriză frumoasă a fost când am fost contactată de conducerea unui liceu catolic din Palm Springs, aflat în prezent în construcție și care va avea o capela pe care ei doresc ca eu să o pictez. Dacă Dumnezeu va orândui și acest lucru, îi voi ajuta din tot sufletul să înfrumusețeze școala. Totuși, în momentul de față, îmi doresc să termin definitiv pictura bisericii comunității românești din Palm Springs.
Am înțeles că se va face un film despre dumneavoastră și pictura dumneavoastră. Cum a demarat proiectul?
În momentul în care am început să pictez în Palm Springs, am cunoscut un tânăr american, jumătate român, Ted Gruia. Tatăl acestuia a plecat din România cu mult timp înainte și a ajuns un compozitor de marcă în SUA. Când a văzut cu ce mă ocupam și fiind într-un fel legat prin originile sale de România, ne-am gândit să facem un film documentar despre pictura bisericii din Palm Springs. În curând, proiectul s-a mărit și, fiind interesat de a vedea România, Ted Gruia a decis că trebuie să meargă în Cernișoara, Armășești, pentru a vedea și de a filma picturile mele din copilărie. Am venit în Cernișoara cu Ted și cu asistenta sa, Jennifer și am fost uimită să găsesc în curtea bisericii crucile de lemn pe care le pictasem la vârsta de 12 ani. După vizita din România, va trebui să mergem și în Venezuela, pentru a filma și acolo.
Interviu cu Ted Gruia, realizatorul filmului documentar "Icon", în curând pe marile ecrane americane
Cum ați cunoscut-o pe Titiana Nițu Popa?
Când am cunoscut-o pe Titiana, am fost pe loc fascinat de arta sa, dar și mai mult de lucrurile care au motivat-o să picteze. Are o legatură cu Dumnezeu, are o legătură cu Biserica, este o legătură cu locurile de unde vine, cu comunitatea în care trăiește acum. Ca să fiu sincer, la început am fost destul de neutru, însă după ce am învățat să o înțeleg pe Titiana, să-i aprofundez lucrările și să-i ințeleg spiritul și chiar pe ea, ca om, am realizat că este ceva special în tot ceea ce face. Că este o ființă unică și că tot ceea ce face, face pentru întreaga lume. Când privești arta și când privești artistul într-un film, e important să ști să privești originile sale, în cazul ei, Cernișoara, România.
Știați ceva despre arta sa, despre originile picturii icoanelor ortodoxe pe sticlă, pe lemn?
Foarte puțin. Am avut ocazia să iau legatura cu arta sa în Palm Springs. Este un lucru interesant și acela că face parte dintr-o biserică ortodoxă, destul de puțin cunoscută peste Ocean, în SUA. De aceea, am știut că este important să vin în Vâlcea, Cernișoara, să văd și să filmez ce anume a inspirat-o, locurile unde a copilărit, să înțeleg obiceiurile de aici, comunitatea, și să le transpun, pe înțelesul tuturor, pe peliculă.
Ce părere aveți, până acum, despre România, despre locurile unde a copilărit Titiana Popa?
Am văzut frumusețea locurilor de aici, am văzut frumusețea interioară a oamenilor de aici. Mulți oameni de aici nu sunt foarte bogați, însă au o bogăție aparte, cea a sufletului, lucru ce explică într-un fel și arta lor, arta Titianei. Va trebui să merg și în Venezuela, pentru că acolo a pictat o biserică întreagă, ca Michelangelo, la Capela Sixtină. Câți oameni pot face un lucru de asemenea anvergură?
Noi vom face un film documentar, îl vom completa cu muzică din biserică, ceea ce cred că va fi o combinație formidabilă.
Unde va fi difuzat filmul?
Noi vrem ca toată lumea să vadă filmul, însă cred că este foarte important ca americanii să-l vadă și să-l înțeleagă, deoarece ortodoxia nu este percepută așa cum trebuie peste Ocean. Americanii nu știu aproape nimic despre această religie, cred că totul este foarte diferit și neobișnuit de ceea ce știu ei despre Biserică, în general. Icoana este foarte importantă în Biserica Ortodoxă, lucru pe care se bazează și arta Titianei. Și nu este doar o artă, este o legătură cu Dumnezeu, ceea ce eu înainte nu știam. De aceea m-am gândit că dacă eu nu știam despre ce este vorba, și am fost interesat să înțeleg, atunci și telespectatorii americani vor avea aceeași reacție, de a fi interesați de a înțelege. Vom difuza filmul publicului larg din SUA, va participa la festivaluri de artă, de film și nu numai, va fi difuzat la posturile de televiziune, peste tot, pentru ca americanii să poată intra în legătură cu talentul și cultura uneia dintre cele mai mari artiste românești.
Vă veți întoarce în România? Veți mai căuta și alte subiecte pentru film?
Mi-ar plăcea foarte mult să mă întorc aici, să fiu inspirat din nou de oamenii de aici. Am mai fost în România acum doi ani, când am documentat pentru un filmuleț despre Decebal, comorile îngropate și căutătorii de comori. Am filmat de asemenea câteva cadre pentru un film care nu este încă terminat, despre programul lui Ceaușescu când a interzis avortul în România, despre cum această lege a afectat o întreagă țară. Mă voi întoarce în România pentru a filma pentru un posibil film, nu neapărat documentar, pentru că știu că aici există mulți oameni de film valoroși. Industria filmului în România este în creștere, mai ales că foarte multe case de producție de peste ocean aleg acceastă regiune pentru extraordinarele sale locații.
Cunoașteți câteva cuvinte în română și sunteți în România doar de câteva zile…
Știu câteva cuvinte în românește, însă nu prea multe. Le-am învățat înainte să vin aici, deoarece mi-ar fi fost rușine să vin fără să știu să spun cel puțin "mulțumesc, bună ziua și la revedere". Nu contează din ce țară ești, dar mai ales daca ești american, trebuie să încerci să înveți câteva cuvinte atunci când mergi într-o altă țară. Este important să înveți să respecți oamenii, oriunde te-ai afla și să nu fi arogant, vorbind numai în engleză, chiar dacă te afli într-o țară în care se vorbește această limbă.
interviu realizat de
| |
|




|