Director: Silviu POPESCULuni, 19 octombrie 2009
Titlurile zilei
Prima pagina  

Articole
carrefour  
Economic  
Local  
National  
Sănătate  
Cultura  
Opinii  
Justitie  
Comunicate de presă  

Sondaj

Prima pagină
în format pdfBĂSESCU NU ESTE CUZA, JOHANNIS NU ESTE CAROL I

La 12 februarie 1866, la o zi de la abdicarea sa, Alexandru Ioan Cuza aprecia cu onestitate că „numai un principe străin… poate îchezășui viitorul României”. La 10 mai 1866 era întronat ca domn al României prințul Carol de Hohenzollern Sigmaringhen. Tot la 10 mai, dar în anul 1877, era semnată de către domn Declarația de Independență a României față de Poarta Otomană. În fine, tot de un10 mai, de data aceasta în anul 1881, avea loc încoronarea prințului Carol de Hohenzollern ca rege al României sub titulatura Carol I al României. Nu este nici locul și nici cazul să relatăm aici ce a însemnat regele Carol I pentru România. În orice caz, actul de la 10 mai 1866 a fost cea mai inteligentă „mișcare” a clasei politice românești din acele timpuri, care, lăsând deoparte frecușurile politicianiste, au convenit asupra celei mai bune soluții de ieșire din criza provocată, să recunoaștem, în cea mai mare măsură de comportamentul lui Cuza, care, ca orice român care s-a văzut într-o funcție înaltă, „i s-a urcat la cap”.
Că astăzi, Traian Băsescu se crede, nu rege, ci împărat, nu mai este niciun fel de îndoială pentru orice om cu scaun la cap. Vă las pe dumneavoastră să faceți comparația între regele Carol I și „împăratul” Traian Băsescu. După ce a gonit PSD-iștii de la guvernare, ordonându-i slugii lui credincioase, Boc – cel cu un „amoc” și fără de noroc, așa-zis prim-ministru – să-l demită pe ministrul de interne PSD-ist, împăratului de tinichea nu-i vine a crede că guvernul PDL-ist minoritar, după sistemul „2 în 1” (în fapt, o bucată de plastilină în mâinile sale), a fost „dat în gât” de-o amărâtă de moțiune de cenzură. Simțind că-i fuge pământul de sub picioare, a început să joace „scandemberg” cu majoritatea politică, formată „ad hoc”, în fapt cu toți, cu excepția PDL-ului, scopul lui fiind exclusiv acela de a menține provizoratul guvernării „de plastilină” până după alegerile prezidențiale, când, fiind la mâna lui, le va „modela” și pe ele cum îi convine, adică, ne va cădea iarăși „pleașcă” pe cap. Ce criză, ce interes național, ce colaps financiar care paște România – pe el îl doare fix în cot (el ar spune, desigur, celălalt cuvânt, tot din trei litere și care începe tot cu „c”), el are o singură obsesie: să rămână în continuare împărat.
„Mișcarea” PNL-ului, agreată de voie de nevoie și de PSD, de a-l propune ca prim-ministru pe dl. Klaus Johannis – primarul Sibiului, este o palidă replică la „mișcarea” făcută de clasa politică românească la 10 mai 1866 (apropo, 10 mai ar trebui să fie Ziua României, deși în capul multor tembeli ea reprezintă… ziua regelui – acesta fiind și argumentul lor „forte” de a i se opune). și totuși, pentru această perioadă este cea mai bună soluție! Mișcarea PNL-ului, de fapt a lui Crin Antonescu a fost una inteligentă, aducându-i, cu certitudine multe puncte de rating în vederea alegrii sale ca președinte al României.
Am susținut întotdeauna că reinstaurarea monarhiei era una din măsurile care trebuiau luate imediat după căderea dictaturii ceaușiste (alături de retrocedarea tuturor proprietăților furate de regimul comunist – și unde nu era posibil – dreapta despăgubire, instituirea legii lustrației – punctul 8 al Proclamației de la Timișoara – și stabilizarea monetară). După douăzeci de ani de „democrație originală” costatăm că orice mahalagiu semianalfabet dar cu bani și gura mare poate ajunge președintele României. Ori, un moarh este altceva; el este născut, crescut și educat să fie șef de stat și cel puțin am fi avut siguranța că atunci când deschide gura nu spune de fiecare dată o prostie.
Am mai fost, și sunt încă, de părere că principalul vinovat pentru halul în care am ajuns este Ion Iliescu, care pentru mine este un criminal; dar acum nu el este problema mea, ci poporul român care a ales să fie condus de un criminal. Ce popor cu „scaun la cap” ar alege să fie condus de un criminal? Poporul român a făcut-o, și nu doar o dată! Hitler a fost ales cancelar când încă nu devenise criminal și, în doar câțiva ani a făcut din Germania cea mai mare putere economică și militară din lume. Am spus, de asemenea, că țara asta n-a fost condusă decât de foști securiști și nomenclaturiști după 1989 (Emil Constantinescu : „Am fost învins de Securitate”; și să nu uităm de acel „Mi-e scârbă de poporul meu” rostit la Viena tot de el, cu „ocazia” ultimei mineriade). Mult mai înainte am realizat că singurul mesaj valabil al baladei „Miorița” (da, am spus-o de atâtea ori că m-am plictisit și eu, dar… cine să priceapă?), este acela că două treimi din poporul român sunt formate din hoți și criminali și o treime din hoți. Cum „poporul acesta ar putea fi un popor mare dacă ar scăpa de lichele și lichelism” (Marin Preda) iar „în România nu sunt posibile decât două ipostaze ale condiției umane: lichea ori câine bătut”(Ernest Bernea), în CR din 15 septembrie a. c. propuneam o soluție radicală: toate pos-turile și funcțiile cheie din țara asta să fie ocupate de specialiști de închiriat, de oriunde din lumea largă, numai români să nu fie! Acum sunt mai mult ca oricând convins de toate astea! Iată de ce apreciez „mișcarea” PNL-ului!
Închei cu un citat recent (info.kappa.ro) din fostul meu șef, Peter Gluck, astăzi trăitor la Cluj, care „ține” revista electronică menționată între paranteze (și pe care v-o recomand cu căldură, aveți ce-nvăța din ea): „Mulți indivizi nu sunt capabili să rezolve nici cea mai mică problemă, dar sunt foarte docți în a crea probleme”(IK nr.373/12-19 oct. 2009). Ne merităm soarta cu vârf și îndesat!


Marian Pătrașcu
Curierul de Râmnic
Abonamente
Publicitate
Contact

Informații
Ramnic Tube
Sitemap
Arhivă
Newsletter
Anunțuri
Curs valutar
Dicționar
Jocuri
RSS 2.0

Imagini din
Râmnicu Vâlcea
Panoramă
B4U Râmnic
©2006-2010 SC CITYMEDIA SRL. Toate drepturile rezervate.Design și programare: Datagram.roDespre noi :: Termeni si condiții :: Contact
free counter with statistics