Director: Silviu POPESCUJoi, 20 februarie 2014
Titlurile zilei
Prima pagina  

Articole
Economic  
Local  
Credinta  
Sport  
Editorial  
National  
Sănătate  
Actualitate  
Cultura  
Turism  
Horoscop  
Social  
IT & C  
Retete  
Finante Publice  
Bancuri  

SondajCe trebuie sa faceti sa recuperati taxa de poluare 2012?

ANAF –ul ne scrie sec: 

In atentia contribuabililor care au dobandit dreptul la restituirea sumelor reprezentand taxa pe poluare pentru autovehicule/taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule/timbrul de mediu pentru autovehicule, in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, prin care s-a dispus ca numai Administratia Fondului pentru Mediu sa restituie sumele respective. 

DOCUMENTE NECESARE: 

1. Cererea conform modelului din Anexa nr. 3 la Ordinul 490/407/2013 pentru aprobarea Procedurii de restituire a sumelor prevazute la art. 7, 9 si 12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, precum si a sumelor stabilite de instantele de judecata prin hotarari definitive si irevocabile;
2. Hotararea judecatoreasca, ramasa definitiva si irevocabila, in original;
3. Act identitate pentru persoana fizica/certificatul de inregistrare pentru persoane juridice, in copie;
4. Documentul de plata cu care s-a achitat taxa pe poluare pentru autovehicule, in copie;
5. Carte de identitate a autovehiculului sau Decizia de calcul a taxei poluare pentru autovehicule, in copie;
6. Extras de cont din care sa reiasa contul IBAN in care se vor vira sumele de restituit, in copie (la persoanele fizice in cazul in care contul nu apartine titularului hotararii judecatoresti, atunci va trebui sa depuneti si actul de identitate al persoanei care detine contul IBAN inscris in cerere, in copie);
7. Telefon de contact, de preferat mobil. 

DECI, NE TREBUIE HOTARARE IREVOCABILA. 

Ce trebuie sa facem pentru a obtine aceasta hotarare? 


Taxa de primă înmatriculare sau poluare este ilegală iar cei care au fost obligați să o plătească pentru a-și putea înmatricula autovehiculul au dreptul să ceară restituirea ei. Pentru a începe demersul de recuperare a taxei de primă înmatriculare trebuie să alcătuiți un dosar care să conțină fotocopii de pe următoarele acte: 

• CI - titular autovehicul;
• Contract de vânzare-cumpărare a mașinii, factura fiscală (dacă este cazul);
• Actele mașinii din țara de origine, traduse și legalizate;
• Certificatul de înmatriculare al mașinii;
• Cartea de identitate a mașinii ;
• Decizia de calcul a taxei de poluare emisă de ANAF;
• Chitanța care atestă plata taxei;
• Taxă de timbru judiciar în valoare de 39 lei, plătită la Primarie;
• Timbru judiciar de 0,3 lei (cumpărat de la orice oficiu poștal) 

Durata procesului poate fi între 6 și 12 luni, în funcție de gradul de încărcare al Tribunalului, însă șansele de a câștiga procesul sunt foarte mari. Există deja precendente - cazurile Tatu și Nisipeanu judecate la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, unde s-a stabilit clar cum trebuie interpretată legea. În consecință, din ce în ce mai mulți români reușesc să recupereze taxa de primă înmatriculare, ca urmare a câștigării procesului. 

O conditie foarte importantă pentru câștigarea procesului este ca un avocat să se ocupe de întocmirea dosarului și redactarea documentelor. O formulare incorectă sau lipsa unui act poate duce la pierderea procesului. 

Procedura de urmat la Tribunal 

Acțiunea se taxează (1) cu taxă judiciară de timbru, de 39 de lei, și (2) cu timbru judiciar de 3 lei. Deoarece restituirea taxei pe poluare pentru autoturisme a devenit „o soluție unică pentru toate Tribunalele și Curțile de Apel”, acțiunile introduse în justiție se judecă fără a mai fi necesară prezența persoanelor care solicită restituirea taxei. 

Totuși, acest lucru trebuie solicitat în acțiunea introdusă prin formula „În temeiul art. 242 alin. (2) din Codul de procedură civilă, solicit judecarea cauzei în lipsă”. Totodată, trebuie să se solicite și acordarea de „dobânzi fiscale” și de „cheltuieli de judecată”, prin formula „Solicit acordarea de dobânzi fiscale și a cheltuielilor de judecată pe care le-am efectuat”. La cererea/acțiunea introdusă la Tribunal trebuie anexate, obligatoriu, iarăși aceleași documente care au fost anexate la Cererea depusă la organul fiscal. 

La primul termen de judecată de la Tribunal, organul fiscal depune întâmpinare, prin care susține că nu este de acord cu restituirea taxei. 

La termenul al II-lea: 

a) se discută probele;
b) organul fiscal solicită introducerea în cauză și a Agenției Naționale pentru Protecția Mediului. 

La termenul al III-lea: 

a) se judecă respectiva cauză;
b) instanța pronunță o Hotărâre. 

În termen de 45 de zile de la data pronunțării Hotărârii se va redacta Hotărârea, care se comunică părților. În cadrul Tribunalelor se admit acțiunile introduse de persoanele fizice și juridice pentru restituirea taxei pe poluare pentru autoturisme, inclusiv cu plata „dobânzilor fiscale” și a „cheltuielilor de judecată”, dacă acestea au fost solicitate. 

Procedura de urmat la Curtea de Apel 

Urmează Recursul la Curtea de Apel depus de organul fiscal. La Curtea de Apel se mai dau unul sau două termene de judecată. Curtea de Apel va emite o „Decizie irevocabilă”, care nu se comunică părților. 

Persoanele interesate, parte în proces, trebuie să depună o Cerere la Curtea de Apel pentru a obține o copie de pe „Decizie irevocabilă”, cerere care se taxează (1) cu taxă judiciară de timbru, de 2 lei, și (2) cu timbru judiciar de 0,15 lei. 

Procedura de urmat cadrul organului fiscal, în faza finală 

După obținerea unei copii de pe „Decizia irevocabilă” de la Curtea de Apel, procedura pentru încasarea, de la finanțe, a taxei pe poluare plătite, este următoarea: 

Depunerea „Cererii de restituire a sumelor stabilite de instanțele judecătorești prin Decizii definitive și irevocabile”. Deosebit de important sunt de reținut următoarele aspecte în legătură cu această cerere. Formularul de „Cererea de restituire a sumelor stabilite de instanțele judecătorești prin hotărâri definitive și irevocabile”, care are regimul de formular tipărit și tipizat, este prevăzută prin Anexa nr. 4 din „Ordinul Ministrului Mediului și Pădurilor nr. 85/19.01.2012 și al Ministrului Finanțelor Publice nr. 62/19.01.2012 pentru aprobarea Procedurii de restituire a sumelor prevăzute la art. 7, art. 9 și art. 12 din Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum și a sumelor stabilite de instanțele de judecată prin hotărâri definitive și irevocabile”, publicat în Monitorul Oficial nr. 50 din 20 ianuarie 2012. 

Cabinet de avocat Coltuc
www.coltuc.ro
av.COLTUC MARIUS
0745150894
Cuvinte cheie: ramnic, curierul de ramnic, www.ramnic.ro, curierul de rimnic, valcea, ziare valcea, curierul de valcea, taxa poluare
Curierul de Râmnic
Abonamente
Publicitate
Contact

Informații
Ramnic Tube
Sitemap
Arhivă
Newsletter
Anunțuri
Curs valutar
Dicționar
Jocuri
RSS 2.0

Imagini din
Râmnicu Vâlcea
Panoramă
B4U Râmnic


©2006-2010 SC CITYMEDIA SRL. Toate drepturile rezervate.Design și programare: Datagram.roDespre noi :: Termeni si condiții :: Contact
free counter with statistics