Director: Silviu POPESCUMarti, 2 octombrie 2012
Titlurile zilei
Prima pagina  

Articole
Economic  
carrefour  
Politic  
Local  
International  
National  
Sănătate  
Actualitate  
Cultura  
Mica publicitate  
Finante Publice  

Sondaj

Prima pagină
în format pdfCOMUNICAT DE PRESA

1 octombrie, declarata ca Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului la Sân, se marcheaza in intreaga lume prin desfasurarea de campanii de informare a populatiei in ce priveste depistarea precoce a cancerului mamar, astfel incat sansele de supravietuire a persoanelor bolnave sa fie maxime.
Asociatia Romana de Oncologie “Sfanta Ana” distribuie luni, 1 octombrie 2012, mii de pliante informative in judetele Gorj si Valcea
In Ramnicu Valcea, actiunea va fi desfasurata de voluntari, iar distribuirea pliantelor va avea loc stradal: in piete, in mall, in parcuri, cartiere.
Informarea populatiei in ceea ce priveste modalitatile de prevenire si importanta depistarii precoce a cancerului mamar are un rol major in tarile dezvoltate ale lumii, unde mortalitatea datorata acestei boli a scazut.
Cancerul de san poate fi depistat inainte de aparitia manifestarilor clinice, depistarea precoce asigurand sanse maxime pentru un tratament eficient si un prognostic bun. In Romania, insa, doar sub 10% dintre pacientele noi sunt diagnosticate in faza incipienta.
Specialistii recomanda urmatorul calendar privind metodele de depistare a neoplasmului mamar:
Paciente cu varsta cuprinsa intre 20- 39 de ani: autoexaminarea lunara a sanilor, examen clinic al sanilor la fiecare 3 ani;
Paciente cu varsta peste 40 de ani: autoexaminarea lunara a sanilor, examen clinic al sanilor in fiecare an, mamografie anuala.
Se recomanda efectuarea controlului medical periodic al fetitelor incepand de la aparitia primului ciclu menstrual, avand in vedere modificarile endocrine care au intervenit in ultimii ani si numarul de neoplasme mamare depistate la tinerele cu varsta sub 20 de ani.
Multe persoane nu stiu sa se autoexamineze sau nu se autoexamineaza corect. La controlul medical periodic pe care orice asigurat trebuie sa-l faca, gratuit, la medicul de familie, poate solicita examenul clinic al sanilor, daca medicul omite acest lucru. Desi una din opt femei risca sa dezvolte cancer de san, boala poate apare si la barbati.
In ceea ce priveste prevenirea cancerului de san, aceasta se face prin:
eliminarea factorilor de risc modificabili si adoptarea unui stil de viata echilibrat (evitarea consumului exagerat de alcool, renuntarea la fumat, practicarea de exercitii fizice, evitarea terapiei hormonale, neintarzierea conceptiei copiilor, alaptarea la san, evitarea unei diete bogate in grasimi) respectarea recomandarilor pentru screening: autoexaminarea sanilor, examenul clinic al sanilor, ecografie mamara, mamografie (recomandata, daca nu sunt suspiciuni, doar femeilor de peste 40 de ani).
Curierul de Râmnic
Abonamente
Publicitate
Contact

Informații
Ramnic Tube
Sitemap
Arhivă
Newsletter
Anunțuri
Curs valutar
Dicționar
Jocuri
RSS 2.0

Imagini din
Râmnicu Vâlcea
Panoramă
B4U Râmnic


©2006-2010 SC CITYMEDIA SRL. Toate drepturile rezervate.Design și programare: Datagram.roDespre noi :: Termeni si condiții :: Contact
free counter with statistics