Director: Silviu POPESCUMiercuri, 13 septembrie 2017
Titlurile zilei
Prima pagina  

Articole
Local  
International  
National  

Sondaj  Coreea de Nord, lovit de o nou serie de sanciuniConsiliul de Securitate al ONU a adoptat luni în unanimitate i la iniiativa Statelor Unite o nou serie de sanciuni împotriva Coreei de Nord, interzicându-i exportul de textile i reducând aprovizionarea sa cu petrol i gaze naturale, comenteaz AFP.

A opta serie de msuri, sprijinite de China i Rusia cei mai apropiai susintori ai Coreei de Nord—, vizeaz s pedepseasc aceast ar pentru testul su nuclear de la 3 septembrie. Prin sanciunile sale, de fiecare dat mai drastice, ONU dorete s împing Phenianul la negocierea programelor sale de înarmare nuclear i convenional, considerate o ameninare pentru stabilitatea mondial.

Pentru Statele Unite, Marea Britanie, Frana sau Italia, rezoluia adoptat luni este "foarte solid", "echilibrat" i permite ONU s îi afirme "unitatea" i "determinarea".

"Nu cutm rzboiul", a dat asigurri ambasadoarea american la ONU, Nikki Haley, care sptmâna trecut afirmase c Phenianul "nu cere decât asta". Luni, ea a admis c regimul comunist "nu a depit un punct fr întoarcere".

Seulul a salutat adoptarea acestei rezoluii, considerând-o "un avertisment sever" pentru Phenian.

"Coreea de Nord trebuie s îneleag c denuclearizarea este singura cale care îi garanteaz securitatea i dezvoltarea economic", a adugat guvernul sud-coreean într-un comunicat.

La Tokyo, premierul Shinzo Abe a "apreciat în mod deosebit" rezoluia "rapid" i ferm" care demonstreaz c întreaga "comunitate internaional trebuie s îi accentueze presiunile asupra Coreei de Nord la un nivel nou i fr precedent" pentru ca Phenianul "s îi schimbe politica", potrivit unui comunicat.

Primul proiect al textului american, fcut public miercuri, era "maximal" în legtur cu "absolut totul", potrivit termenilor unui diplomat. El prevedea un embargo total asupra petrolului, produselor petroliere i gazelor naturale, trimiterea înapoi în Coreea de Nord a expatriailor si (vreo 93.000 potrivit Washingtonului), blocarea averii lui Kim Jong-Un, interdicia de a importa produse textile nord-coreene i inspectarea cu fora a navelor maritime suspectate c încalc rezoluiile ONU.

Pentru a-i asigura sprijinul Rusiei i Chinei cu prilejul votului, Washingtonul a fost nevoit s îi revad în scdere preteniile sale iniiale i s întreasc paragrafele din textul su destinate cutrii unei soluii "panice" a crizei.

Dup mai multe zile de negocieri intense, embargoul asupra gazelor naturale a fost meninut, dar pentru petrol vânzrile vor fi limitate la 500.000 de barili timp de trei luni, cu începere de la 1 octombrie pentru a trece la dou milioane de barili de la 1 ianuarie timp de 12 luni.

Aceasta reprezint o reducere cu 10% a produselor petroliere, potrivit Departamentului american al Energiei care estimeaz la 2,2 milioane de barili importurile nord-coreene. Phenianul import în special din China benzin i motorin, potrivit Statelor Unite.

În cursul discuiilor, blocarea averii liderului nord-coreean, ceea ce Rusia nu dorea, a fost retras din text. Statele Unite dând asigurri c nu dorete schimbarea regimului, este dificil s îl vizezi direct pe Kim Jong-Un, a pledat Moscova, potrivit unei surse diplomatice.

Interdicia privind produsele textile nu a pus nicio problem.

Msurile referitoare la expatriaii nord-coreeni i inspectarea navelor suspecte sunt mai puin stricte decât în textul iniial, mai ales la cererea Moscovei, potrivit diplomailor. În Rusia ar lucra aproape 35.000 de muncitori nord-coreeni, reamintete AFP.

Cu prilejul ultimei rezoluii de sanciuni, de la 5 august, numrul muncitorilor expatriai nord-coreeni a fost plafonat. Noua rezoluie prevede o informare cu privire la scadena contractelor de munc ale acestor expatriai.

Noua rezoluie îl adaug pe Pak Yong Sik, unul dintre responsabilii programului balistic, pe o list neagr în acelai timp cu trei agenii nord-coreene, printre care cea responsabil cu propaganda regimului.

Precedând adoptarea textului, Coreea de Nord i-a exprimat viu i cu voce tare opoziia fa de noile msuri. Ea a avertizat Statele Unite c le va provoca "cea mai mare suferin i dureri" dac vor continua s se exprime pentru însprirea sanciunilor la adresa ei. Coreea de Nord "va face în aa fel încât s fie absolut sigur c Statele Unite vor plti preul" pentru asta, a precizat Phenianul.

Ultima serie de sanciuni internaionale, de la 5 august, a fost urmarea a dou tiruri cu rachete intercontinentale nord-coreene. Aceasta interzicea importul de crbune, minereuri de fier i produse piscicole nord-coreene i viza s priveze aceast ar de un miliard de dolari.

Efectele sanciunilor se pot msura numai pe termen lung. Spre exemplu, au fost necesari peste zece ani de sanciuni pentru a determina Iranul s negocieze programul su nuclear.

"Cu cât se impun mai multe sanciuni împotriva Coreei de Nord", cu atât aceasta caut "noi modaliti s le ocoleasc", în special prin efectuarea unor operaiuni de export prin intermediari din ri tere, c este vorba despre "embargoul asupra armelor", "sanciunile financiare"sau "sectoriale severe", au atras atenia experi ai ONU într-un raport publicat la sfâritul sptmânii trecute.

Dup Mexic, Peru a anunat luni expulzarea ambasadorului nord-coreean pentru a protesta fa de testele nucleare ale Phenianului.

 

AGERPRES

Curierul de Rmnic
Abonamente
Publicitate
Contact

Informaii
Ramnic Tube
Sitemap
Arhiv
Newsletter
Anunuri
Curs valutar
Dicionar
Jocuri
RSS 2.0

Imagini din
Rmnicu Vlcea
Panoram
B4U Rmnic


©2006-2010 SC CITYMEDIA SRL. Toate drepturile rezervate.Design i programare: Datagram.roDespre noi :: Termeni si condiii :: Contact
free counter with statistics