Director: Silviu POPESCUMiercuri, 11 ianuarie 2017
Titlurile zilei
Prima pagina  

Articole
Economic  
Politic  
Local  
International  
National  
Sănătate  
IT & C  
Retete  

Sondaj  La Muereasca, localnicii si-au ales juneleDe Bobotează, locuitorii comunei Muereasca s-au adunat cu mic, cu mare la Căminul cultural din satul Muereasca de Sus, pentru a sărbători „alegerea junelui”, o datină care se păstrează, din spusele primarului Ion Ungureanu, „de când e lumea”. Ritualul, în forma în care se desfășoară la Muereasca, este unicat nu numai în Vâlcea, ci chiar prin raportare la celelalte ținuturi din țară. Ca la orice petrecere, muzica populară, dansul și voia bună sunt cele care dau startul sărbătorii. Vreme de câteva ore, localnicii au fost încântați cu un concert de muzică populară susținut de formația „Rapsodia Vâlceană”. Fete, băieți, oameni de toate vârstele au jucat hora junelui și au cântat colinde foarte vechi.

 

Narcis Verzescu, noul „june” al comunei

De-a lungul timpului, junii aleși s-au dovedit a fi tineri responsabili și cu obligații morale față de comunitate, după cum susțin chiar unii dintre ei. Pentru a obține titlul mult-râvnit, candidații, câte doi din cele șase cătune ale comunei, trebuiau să fie neînsurați, să aibă 18 ani și să fie tineri „bine văzuți” în localitate: În momentul în care un băiat este numit „june”, fiind ales și de o mulțime de fete care îl susțin, se simte mai mândru, chiar puțin „cocoș”. De asemenea, el se simte responsabil și îndatorat comunității pentru votul care i s-a acordat. El trebuie să fie cel mai bine văzut om din sat. Primarul comunei Muereasca, Ion Ungureanu, susține că localnicii satului sunt cei care stabilesc candidații: „Eu îi invit pe scenă, iar, în funcție de uralele, ovațiile și ridicările de mâini de la fiecare nume rostit, se alege junele. Tânărul trebuie să fie onest și

reprezentativ pentru comunitatea locală, el fiind cel care, pe parcursul întregului an, pune pe tapet problemele tinerilor din comună. El mai are obligația să mă anunțe despre orice problemă care apare în rândul tinerilor, și nu numai", spune Ion Ungureanu, primarul localității. În unanimitate de urale din partea celor prezenți, Narcis Verzescu a fost ales noul „june” al comunei. Tânărul are 19 de ani, s-a născut în localitate și este „bine văzut” în sat, așa cum prevede obiceiul.

 

Ritual vechi de peste un secol

Devenit „june” oficial, proaspătul numit își organizează cetele de colindători și începe să colinde satele: „La casele celor colindați trezesc fetele din somn, cu care dansează și le învârt în iureșul îndrăcit al jocurilor de pe la noi. În ziua de Sfântul Ion, la biserica din sat, atât junele, cât și colindătorii sunt botezați de preot, după care busuiocul și agheasma sunt date de preot junelui ales, care iese în fața bisericii și îi miruiește pe toți cei prezenți. După aceea, seara, junele, ajutorii și cetele de colindători își dau întâlnire din nou la Căminul cultural, unde organizează o seară distractivă pentru comunitate, iar tinerii oferă vin și dulciuri, cumpărate cu banii primiți în timpul colindului din noaptea de Bobotează spre Sfântul Ion.”, mai spune primarul Ungureanu.

Potrivit primarului comunei, această sărbătoare tradițională unică în zona Olteniei datează de peste 100 de ani. „Alegerea junelui”, acest ritual de la începutul anului va fi urmat de „Roadele Toamnei”, eveniment cel puțin la fel de important pentru localnici, care va avea loc în luna octombrie, la Muereasca.

Curierul de Râmnic
Abonamente
Publicitate
Contact

Informații
Ramnic Tube
Sitemap
Arhivă
Newsletter
Anunțuri
Curs valutar
Dicționar
Jocuri
RSS 2.0

Imagini din
Râmnicu Vâlcea
Panoramă
B4U Râmnic


©2006-2010 SC CITYMEDIA SRL. Toate drepturile rezervate.Design și programare: Datagram.roDespre noi :: Termeni si condiții :: Contact
free counter with statistics