Director: Silviu POPESCULuni, 11 noiembrie 2013
Titlurile zilei
Prima pagina  

Articole
Politic  
Local  
Sport  
Actualitate  
Cultura  
Agricultura  
Jobs  
Justitie  
Social  
Învațământ  
Retete  
Finante Publice  
Bancuri  

Sondaj

Prima pagină
în format pdfSenatorul PNL Dan Nițu

Noul Cod Silvic nu trebuie să afecteze retrocedarea pădurilor

Joi, la Camera de Comerț și Industrie Vâlcea, senatorul PNL Dan Nițu a organizat o dezbatere pe tema Codului Silvic. Scopul parlamentarului a fost acela de a informa și mai ales acela de a consulta specialiști din domeniu în perspectiva formulării unor amendamente ce vor fi discutate și susținute săptămâna viitoare în cadrul ședinței Comisiei de Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară și Servicii Specifice a Camerei Deputatilor care se va desfășura la Râmnicu Vâlcea. La această dezbatere au fost prezenți prefectul de Vâlcea, Mircea Nadolu, directorul Direcției Silvice Gheorghe Mihăilescu, alături de reprezentanți ai ocoalelor silvice de stat și private, precum și ai exploatatorilor de material lemnos.

Cu această ocazie, inițiatorul acestei întâlniri, senatorul PNL Dan Nițu, membru al Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură și Dezvoltare Rurală, a declarat, joi, că prevederile noului Cod Silvic nu trebuie să afecteze acordarea cât mai rapidă a titlurilor de proprietate către foștii proprietari, el adăugând că Romsilva nu poate fi și administrator, și paznic al pădurilor.

„Sunt mai multe prevederi în noul Cod Silvic cu privire la recunoașterea dreptului de proprietate, ba trebuie ca unul din vecini să aibă un act, nemaifiind valabilă declarația verbală, dar eu vin invers și întreb Romsilva, instituție care pretinde aceste documente: 'tu, Romsilva, tu ai acte care să dovedească faptul că ai dreptul pe proprietatea omului. Tu, Romsilva, ai această pădure de acum 50-60 de ani, de când statul comunist a luat-o de la proprietar'. Romsilva nu poate fi și administrator și paznic al pădurilor. Nu am nimic cu Romsilva, dar eu cred că primăriile trebuie să se ocupe de urgență de acordarea titlurilor de proprietate. în județul Vâlcea, nu avem decât aproximativ 60% din titlurile de proprietate date”, a declarat Dan Nițu.

De asemenea, în privința furtului de lemne, parlamentarul vâlcean a subliniat că-și dorește niște legi și pedepse mult mai severe pentru a preveni acest fenomen.

La rândul său directorul Direcției Silvice Vâlcea, Gheorghe Mihăilescu a declarat că „se încearcă o reglementare mai riguroasa a proprietarilor mici, care nu au resurse financiare pentru a-și plăti serviciile de pază. De asemenea, având în vedere exploitările ilegale din suprafețele de pădure, se încearcă introducerea unui traseu mai riguros al lemnului de la locul de taiere din pădure până la destinația finală. Răspunderea administratorului de pădure ar fi foarte mare, prin introducerea obligației ca acesta să taie lemnul. Este practic imposibil, intrucât dotarea cu utilaje, mijloace de transport și toate cele aferente unei activități de exploatare nu se pot face imediat, fiind necesare investiții, ci numai după identificarea surselor de finanțare și cu respectarea procedurilor de achiziție cum este cazul Direcției Silvice”, a precizat Mihăilescu.
Curierul de Râmnic
Abonamente
Publicitate
Contact

Informații
Ramnic Tube
Sitemap
Arhivă
Newsletter
Anunțuri
Curs valutar
Dicționar
Jocuri
RSS 2.0

Imagini din
Râmnicu Vâlcea
Panoramă
B4U Râmnic


©2006-2010 SC CITYMEDIA SRL. Toate drepturile rezervate.Design și programare: Datagram.roDespre noi :: Termeni si condiții :: Contact
free counter with statistics