Director: Silviu POPESCUJoi, 2 septembrie 2010
Titlurile zilei
Prima pagina  

Articole
Economic  
carrefour  
Local  
Credinta  
Sport  
National  
Sănătate  
Actualitate  
Interviu  
Social  
Învațământ  
Comunicate de pres`  
Comunicate de presă  

Sondaj

Prima pagină
în format pdfEvenimentul editorial

Octoihul de la 1510

Cunoscutul și apreciatul om de credință și cultură românească - arhimandrit dr. Veniamin Micle ne oferă o lucrare monumentală: „Octoihul ieromonahului Macarie 1510-1512” (Sfânta Mânăstire Bistrița -2010).
Cartea apare cu prilejul împlinirii (la 26 august 2010) a 500 de ani de la tipărirea primei ediții a acestei lucrări. Distinsul autor este cunoscut cititorilor și oamenilor de cultură prin valoroasele sale studii (înmănunchiate în 57 de cărți) întreprinse pentru cunoașterea evului mediu românesc, minunatului centru cultural Bistrița, începuturile tipografiei pe valea Bistriței etc.
Octoihul este cea de a doua carte apărută în Țara Românească, “prin osârdia ieromonahului Macarie” (prima - Liturghierul - 10 noiembrie 1508).
Cu privire la locul tipăririi cărții, Veniamin Micle conchide: „Octoihul apare în tipografia ce funcționa în mânăstirea Bistrița din Oltenia” (p. 97).
Octoihul, după cum subliniază autorul“, este o carte voluminoasă”, “mai mare decât Liturghierul din 1508 numărând 200 de file, grupate în 25 de caiete, cu 22 de rânduri pe pagină” (p. 31).
Ca și în cazul Liturghierului, meșterul tipograf ce realizează Octoihul din 1510 “este același ieromonah Macarie“, aparține grupului de tineri transilvăneni plecați în străinătate să deprindă arta tiparului după cum adeveresc documentele de epocă” (p. 52). El se identifică cu “Martinus Burciensis de Cseidino, român de origine” (p.58- numele românesc, Martin Bârsanu).
Macarie ieromonahul s-a stabilit” în mânăstirea care i-a oferit condițiile cele mai bune desfășurării tipografice”,- și acest loc a fost Mânăstirea Bistrița.
În capitolul: „Locul funcționării tipografiei”, Veniamin Micle reușește să dovedească că, din nou, folosind mărturii documentare, date certe, locul tipăririi primelor cărți este Bistrița.
Pe ultima copertă este reprodusă o planșă cu mânăstirea care, după istoricul sârb G. Radojicic “reprezintă biserica mânăstirii unde a funcționat tipografia”.
Autorul spune cu claritate: „biserica din planșa Octoihului este asemănătoare cu cea a Mânăstirii Bistrița” (p.84).
O lucrare deosebită ce aduce contribuții însemnate la istoria începutului tiparului românesc.

Costea Marinoiu
Curierul de Râmnic
Abonamente
Publicitate
Contact

Informații
Ramnic Tube
Sitemap
Arhivă
Newsletter
Anunțuri
Curs valutar
Dicționar
Jocuri
RSS 2.0

Imagini din
Râmnicu Vâlcea
Panoramă
B4U Râmnic


©2006-2010 SC CITYMEDIA SRL. Toate drepturile rezervate.Design și programare: Datagram.roDespre noi :: Termeni si condiții :: Contact
free counter with statistics