Director: Silviu POPESCUMarti, 16 aprilie 2019
Titlurile zilei
Prima pagina  

Articole
Politic  
Local  
National  
Mica publicitate  

SondajPentru cei peste 12 ani în care a fost implicat în procese

Primarul Râmnicului Mircia Gutău a dat în judecată statul românPrimarul Râmnicului, Mircia Gutău, prin avocatul său, Octavian Fieroiu, a deschis vineri acțiune în instanță împotriva statului român, solicitând daune morale și materiale pentru "suferința și umilința" la care ar fi fost supus în cei peste 12 ani în care a fost implicat în procese.

Avocatul Fieroiu a precizat că acțiunea a fost deschisă la Tribunalul Vâlcea și că se cer despăgubiri de 10,5 milioane de euro, daune morale și materiale pentru "suferința și umilința" la care a fost supus primarul Gutău în cei peste 12 ani de procese.

"S-au cerut 500.000 de euro daune materiale și 10 milioane de euro daune morale pentru cei 12 ani și circa 4 luni pe care i-a petrecut Mircia Gutău prin procese și prin pușcăriile patriei. Sigur, este o apreciere relativă și subiectivă, o cvasirecuperare a prejudiciului creat, cuantificabil în salariile și celelalte beneficii de care a fost lipsit în perioada detenției, în cheltuielile pe care le-a făcut pentru angajarea unui avocat calificat, pentru cazare, pentru transport la organele de urmărire penală și la instanțele de judecată și alte multe cheltuieli, pentru că au fost ani de procese la instanțele din țară și inclusiv la CEDO", a declarat Fieroiu.

El a menționat că acțiunea deschisă vineri este doar pe latură civilă, împotriva procurorilor de caz și a judecătorilor care au dat sentința de condamnare urmând să facă plângere penală, dorința lui Mircia Gutău fiind ca toți cei vinovați de cazul lui "să plătească".

"Eu i-am lăsat mână liberă avocatului, pentru că am mare încredere în dumnealui. Aștept decizia judecătorilor în acest proces ș, indiferent de cât va dura el, doi, trei ani, mă aștept ca statul român să se îndrepte împotriva celor vinovați, pentru că ei trebuie să răspundă. De la denunțător, la procurorii de caz și la judecătorii care au dat condamnarea, fiecare trebuie să răspundă pentru greșelile pe care le-a făcut. Indiferent de suma care a fost calculată ca despăgubire, vă spun că nimic nu echivalează cu suferința mea și a familiei mele în acești peste 12 ani. Eu sunt unul dintre cei norocoși pentru că am apucat să prind și achitarea. Cred că sunt și alții ca mine care nu au avut norocul acesta, de aceea îmi doresc ca cei vinovați să plătească și ceea ce am pățit eu să nu mai pățească și alții", a declarant primarul Mircia Gutău.

În ianuarie 2010, Gutău a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani și șase luni de închisoare, într-un dosar în care a fost acuzat de procurorii DNA că a pretins de la un denunțător, acționar majoritar al unei societăți comerciale, suma totală de 50.000 euro, atât în mod direct, cât și prin intermediul viceprimarului Nicolae Dicu, pentru eliberarea unui certificat de urbanism pentru un teren situat în municipiul Râmnicu Vâlcea. Gutău a fost eliberat condiționat în septembrie 2011.

În noiembrie 2016, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că lui Mircia Gutău i-au fost încălcate dreptul la apărare și dreptul la un proces echitabil și în aprilie 2018 Instanța supremă a decis rejudecarea dosarului, Gutău fiind achitat definitiv în luna octombrie a anului trecut.

Gutău a candidat la alegerile locale din 2016 la Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea pe listele Partidului Ecologist Român, câștigând un nou mandat. El a fost primar în Râmnicu Vâlcea și între 2004 și 2010.

Curierul de Râmnic
Abonamente
Publicitate
Contact

Informații
Ramnic Tube
Sitemap
Arhivă
Newsletter
Anunțuri
Curs valutar
Dicționar
Jocuri
RSS 2.0

Imagini din
Râmnicu Vâlcea
Panoramă
B4U Râmnic
©2006-2010 SC CITYMEDIA SRL. Toate drepturile rezervate.Design și programare: Datagram.roDespre noi :: Termeni si condiții :: Contact
free counter with statistics