Director: Silviu POPESCUMarti, 3 decembrie 2019
Titlurile zilei
Prima pagina  

Articole
Economic  
Local  
International  
National  
Reportaj  
Mica publicitate  
Social  
Sărbătoare  

Sondaj

De ce este galben la față Județul VâlceaUn prieten bun, îmi argumenta, deunăzi, că liderul PNL Vâlcea, domnul Cristian Buican, este cheia succesului liberal la Vâlcea. Și că, datorită lui, Vâlcea nu mai este județul Ciumei Roșii, ci, se înscrie și el, în trendul politic al marilor orașe și județe românești.

Are dreptate, sunt convins, în bună măsură. El susține că succesul lui Buican se datorează legii al cărei co-autor a fost, aceea de tăiere a pensiilor nesimțite, lege cu care Buican a bătut toate comunele județului și a convins, dar, care lege, până la urmă, nu a mai intrat pe ordinea de zi a Parlamentului.

A continuat demonstrația, nominalizând câteva dintre pensiile nesimțite din județul Vâlcea, pensii de 4-5 și 6000 de euro, oameni cunoscuți, șefi de importante instituții din urbea noastră. A făcut și o comparație cu pensiile altor persoane cunoscute, de circa 6-7-800 de lei și a subliniat nedreptățile pe care legile în vigoare le produc.

Faptul că Buican a bătut județul și a convins, nu mă convinge și pe mine. Deși, cred, că a făcut acest lucru, el nu este un guru, capabil să influențeze mase mari de oameni, chiar cu adevăruri de necontestat. Buican e mocan, din zona cea mai aspră a județului Vîlcea. Am stat trei ani printre mocani și știu cât de simplu, dar neînduplecat, este caracterul lor. Buican e un lider adevărat  și a rezistat la conducerea liberalilor în ultimii cinsprezece ani, prin tăria caracterului lui, printr-o ură viscerală față de tot ceea ce era roșu în județ. S-a opus PSD cât a putut. A rezistat eroic, într-un asalt continuu al partidului de stanga, care a condus județul. A fost un opozant, care, îmi place să cred, nu a făcut compromisurile despre care vorbesc "amicii".

Dar nu Buican e cheia problemei aici, ci o metamorfoză a întregului județ, începând cu municipiul Râmnicu Vâlcea. Din județul unde se ascundea Gheorghe Gheorghiu-Dej, la evadarea sa din pușcăria de la Târgu Jiu, județ privilegiat întru toate, în jumătatea de secol următoare, Vâlcea s-a transformat, pe nevăzute, într-un județ bogat, care a distrus tot ceea ce rămăsese din vechea organizare socialistă. Oameni rupți în cur, din a doua generație încălțată a neamului lor, au pus mâna pe CAP-uri, utilaje, pământuri, în nebunia asta de goană pentru înavuțire de la Vălcea, unde, parcă asistăm la o cursă cu numele ’Cine va muri cel mai bogat din județ’’, cursă care a sublimat toate energiile și tot bunul simț al unora. Fabricile s-au vîndut, după ce au fost exploatate sălbatic, cu o furie dementă, unor străini ( Vilmar, Soda), altele (CPL) rase de pe suprafața județului, altele (Oltchim, CET), paradite de conduceri inepte, incapabile să joace jocul concurenței globale, devenite pușculițele tuturor guvernelor și condamnate să dispară, în ciuda unui circ de ani de zile, ajuns până la Bruxelles.

Iar clasa muncitoare, a cărei mentalitate de stînga susținea PSD, a plecat. O parte în paradis, alta s-a descurcat cu ceeea ce avea la țară, a vîndut pământuri și păduri, a început să guste din butoiul cu miere al capitalismului și încă nu a dat de fiere.  Dacă traversezi județul de la est la vest și de la nord, la sud, Vâlcea  ți se arată ca un județ paradoxal, o mica republică sud–americană, unde contrastul dintre sărăcie și bogăție îți sparge retina. Nu mai vorbesc de municipiu, unde mașinile de pe o stradă, Ana Ipătescu, valorează cîteva zeci de milioane de euro. Din stînga, violată cu sălbaticie de marii bărbați ai stângii, a rămas doar partidul domnului Rotaru ( și domnia sa, cu tot respectul, un capitalist non-violent  simpatic)

Asta a fost. În timp ce Marele Partid Roșu a distrus fundamentele socialiste ale județului, liberalii au răbdat și acum profită.

Acum, e vremea lor.

Chiar dacă principalul merit al ascendenței lor politice vine tot de la Ciuma roșie.

Asta ca să știm de ce Vâlcea este astăzi un județ galben. La față!

Silviu Popescu

 

Citește și  Cea mai importantă investiție a orașului Râmnicu Vâlcea a fost finalizată

Curierul de Râmnic
Abonamente
Publicitate
Contact

Informații
Ramnic Tube
Sitemap
Arhivă
Newsletter
Anunțuri
Curs valutar
Dicționar
Jocuri
RSS 2.0

Imagini din
Râmnicu Vâlcea
Panoramă
B4U Râmnic
©2006-2010 SC CITYMEDIA SRL. Toate drepturile rezervate.Design și programare: Datagram.roDespre noi :: Termeni si condiții :: Contact
free counter with statistics