Director: Silviu POPESCUMiercuri, 11 iulie 2012
Titlurile zilei
Prima pagina  

Articole
carrefour  
Politic  
Local  
Actualitate  
Învațământ  
Finante Publice  

Sondaj

Prima pagină
în format pdfPe 7 iulie la Ocnele Mari s-a ținut Festivalul Național „Vasile Militaru”

Societatea culturală „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea și Primăria orașului Ocnele Mri au organizat Festivalul Național „Vasile Militaru”, ediția a treia și concursul de poezie, care se desfășoară pentru a doua oară În cadrul acestui festival.
Tot acum s-a lansat volumul omagial „Poetul martir Vasile Militaru”, Editura Petrescu, 2012, despre care a avut mai multe de zis preotul Constantin Mănescu.
Programul a fost următorul: Cuvânt de deschidere din partea primarului orașului Ocnele Mari, Petre Iordache, urmat de Câvantul de Întâmpinare al preotului Petre Vețeleanu la ora 9:00. După această manifestare, lumea, Împreună cu invitații și organizatorii festivalului au fost la mormântul poetului, unde a avut loc o slujbă și numeroase mesaje omagiale din partea: profesorului și președintelor Societății Culturale „Anton Pann”, Nicolae Dinescu, urmat de mesajul transmis de profesodul și președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Eugen Petrescu, un ultim cuvânt avându-l Profesorul Constantin Mănescu, membru al Societății Culturale „Anton Pann” și redactor la publicația „Povestea Vorbei”.
Nicolae Dinescu a fost, așa cum Îl cunoaștem cu toții: hotărât, perfecționist și la curent cu tot ce este nou și de apreciat În orașul nostru. În mesajul transmis de acesta, toate aceste caracteristici ale președintelui Societății Culturale „Anton Pann” s-au resimțit: „Societatea Culturală Anton Pann nu a uitat și nu are dreptul să uite de eforturile și de situațiile extrem de grele prin care a trecut Vasile Militaru. Iată, acționând pe urmele marilor Înaintași, o delegație s-a deplasa și la București la cimitirul Belu și a depus o coroană, pe lângă marilor noștri clasici, și lui Vasile Militaru.” A mai punctat: „Această acțiune se Înscrie plenar Într-o acțiune pe care Societatea Culturală Anton Pann și toate structurile organizatorice pe linie cultural-științifică, istorică și educativă au inițiat-o, și anume Academia de sub Pământ.”
După Îndelungate așteptării publicul a putut aprecia și creațiile elevilor și ale studenților participanți la acest festival și concurs de creație la Căminul Cultural din Ocnele Mari. Aici, după alte Îndelungate ore, În care fiecare sponsor, membru al juriului și invitați speciali au transimis și ei mesajul lor emoționant, s-au decernat Într-un final și premiile mult așteptate celor care au participat la concursul de creație de poezie religioasă. Astfel, locul I i-a revenit Tatianei Scurtu Munteanu din Galați, locul II ocupându-l Aldea Mirela din Dumbrăvești, Sibiu, iar locul III l-a ocupat Manda Elena din Călimănești. Mențiuni au luat: Crăciun Gabriela, studentă a Facultății de Litere din Pitești, filiala Rm. Vâlcea, din Slătioara, Bădoi Margareta și Geantă Constantin, iar premiul special i-a fost Înmânat lui Paulian Bulicescu.
Un nou juriu s-a format pentru o altă categorie de concurs, și anume un concurs de recitare poezie religioasă, juriu format din: preoții Constantin Mănescu și Petre Vețeleanu, Valentin Smedescu, coordonatorul Bibliotecii Județene Antim Ivireanul, profesorul Mihai Lucian Marin, Claudia Militam, Lidia Dobre. În cadrul acestui concurs au participat 16 persoane, de la elevi În clasa a II a, până la persoane de vârsta a doua. Locul I i-a revenit lui Căpraru Leonardo și lui Berbecel Nadis, locul II Elenei Popescu și ștefaniei Pavel, iar pe locul III s-au clasat Tabacu Elena Daniela și Enescu Ioana.
Premiile au contat atât În bani, cât și În cărți și diplome, printre sponsori numerându-se: Fundația Inimă pentru Inimă, Editura Lumină din lumină, Lidia Dobre,, Dumitru Drăghicescu și Damila.
Un alt moment de relaxare și bucurie l-a reprezentat programul artistic de interpretare de fabule ale lui Vasile Militaru, urmat de dansuri populare ale copiilor talentați ai Ocnelor Mari, Întreaga zi fiind un adevărat succes, succes ce l-au resimțit atât organizatorii, premianții și publicul, cât și invitații din străinătate: Lidia Dobre din Moldova și scriitorii Maria și Leon Briedis. Totul s-a Încheiat la Salina Ocnele Mari, iar fiecare invitat a primit ca amintire un cubulet de sare, frumos ambalat În tricolorul românesc.

Andra Jianu
Vasile Militaru (de Vâlcean - 11/07/2012 12:36)
De când sunt Eugen Petrescu și C. Mănescu profesori?
C.Mănescu este preot la Horezu iar celălalt doar ce a terminat facultatea și nu a fost nici măcar 1 oră profesor
Curierul de Râmnic
Abonamente
Publicitate
Contact

Informații
Ramnic Tube
Sitemap
Arhivă
Newsletter
Anunțuri
Curs valutar
Dicționar
Jocuri
RSS 2.0

Imagini din
Râmnicu Vâlcea
Panoramă
B4U Râmnic


©2006-2010 SC CITYMEDIA SRL. Toate drepturile rezervate.Design și programare: Datagram.roDespre noi :: Termeni si condiții :: Contact
free counter with statistics