Director: Silviu POPESCUMiercuri, 12 mai 2010
Titlurile zilei
Prima pagina  

Articole
Economic  
carrefour  
Politic  
National  
Sănătate  
Social  
Diverse  
Învațământ  
Comunicate de presă  

Sondaj

Prima pagină
în format pdf

Pictorița americancă de origine vâlceană Titiana Popa expune la Colleyville, Texas

Cunoscuta pictoriță de icoane Titiana Popa (n. în 1969, Cernișoara-Vâlcea), care a cunoscut consacrarea și chiar celebritatea în SUA, expune la Biserica Ortodoxă Sf. Maria din Colleyville, Texas. Titiana și soțul său, preotul ortodox Liviu Popa, locuiesc în Los Angeles (in foto, invitația la evenimentul de sâmbătă, 15 mai 2010)
Cunoscuta, cui? (de Zugravescu - 12/05/2010 11:39)
Fara suparare, poate tipa e buna, dar cunoscuta cui? Poate in America, asta nu am de unde sa stiu eu. Sper din inima sa fie o pictorita buna, nu de tipul tuturor ,,iconarilor" valceni care, inainte sa scrie, au inceput sa mazgaleasca sfinti,ca asa e moda prin scolile valcene, apoi s-au pomenit mari artisti si vand kitsch-uri cu tona necunoscatorilor! Colcaie de atatia iconari pe mp! Adevarul e ca doar cativa sunt buni! Apucati-va, fratilor de altceva!
Pentru Zugravescu (de Cititor de presa - 12/05/2010 14:55)
Ce nu stim unii dintre noi nu inseamna ca nu stie nimeni...
Uite:
http://www.evz.ro/detalii/stiri/teddy-grouya-si-icoanele-tatianei-popa-la-festivalul-international-de-film-din-palm-springs-calif.html

Teddy Grouya și icoanele Tatianei Popa la Festivalul Internațional de Film din Palm Springs, California

Regizorul de origine română Teddy Grouya s-a întors la rădăcinile sale prin documentarul ICON, prezentat în premieră la festivalul internațional de film de la Palm Springs în California. Teddy Grouya a studiat film la UCLA, a regizat lung metrajul “Jerks” și documentarul “Why Vivaldi?”, și este autorul unor scenarii de film.
ICON

ICON urmărește activitatea distinsei artiste Titiana Popa, și, totodată, importanța și semnificația picturii în Biserica Ortodoxa. Realizat în doi ani de zile, ICON prezintă lucrările murale ale artistei din Biserica Ortodoxă Română “Saints Michael & Gabriel” din Palm Springs, sublimele icoane pe lemn din atelierul dânsei, dar și locuri și lucrări din România, pe urmele activității Titianei la București, Cernișoara-Vâlcea și Constanța.


Regizorul Teddy Grouya a reușit să capteze spiritul creativ și mistic al artistei, și să prezinte o fărâmă de românism ascetic. Cu har și mister coloristic, Titiana Popa este o excepțională creatoare de icoane , printre puținii maiestrii ai artei iconografice românești de o remarcabilă valoare artistică.

Prin bunăvoința familiei Christy și Joel Johnson, documentarul a fost prezentat de curând unei distinse audiențe în cinematograful privat al reședinței lor din exclusivul cartier Rancho Mirage.

Pentru spectatorii americani, ICON a devenit și o introducere în spiritualitatea românească. Titiana Popa a fost recunoscută nu numai ca artistă și ca soție de preot al bisericii române din Palm Springs, ci și ca o ambasadoare a unei culturi pierdute în negura depărtărilor și integrării europene.

Familia Johnson a avut generozitatea de a ne prezenta în fața americanilor, într-o frăție culturală care le face cinste. După cum declară Pr. Liviu Popa, “filmul a fost bine primit de asistență, toți cei prezenți mărturisind că s-au simțit transportați într-o lume spirituală, într-o lume pură, în simplitate și sfințenie”.
_______________________

Si inca:
http://www.mediafax.ro/cultura-media/documentarul-icons-despre-pictura-de-icoane-din-romania-prezentat-la-palm-springs-festival-2328002
Adica:

Documentarul "Icons", despre pictura de icoane din România, prezentat la Palm Springs Festival

* Știre
* Foto (1)
* Comentarii (2)

Documentarul "Icons", realizat de regizorul de origine română Teddy Grouya, despre pictura de icoane ortodoxe din România, a fost prezentat la Palm Springs Festival, Statele Unite, eveniment care se va încheia pe 14 ianuarie, potrivit publicației The Desert Sun.

*
Cultură-Media
o Regizorii de pe Croazetă, printre care și Puiu, au semnat o petiție pentru susținerea lui Polanski 09:17
o Semnificații istorice pentru ziua de 12 mai 00:43
o Pro TV 3D va fi implementat în acest an 19:57
o Pro TV - interesat să intre pe primele două multiplexuri acordate de ANCOM pentru tranziția la digital 19:33
o FOCUS: Teatru, ateliere, concerte, filme, modă și exponate exotice, la Noaptea Muzeelor în Capitală 16:51

Documentarul "Icons", despre pictura de icoane din România, prezentat la Palm Springs Festival

"Icons", un mediumetraj de 60 de minute, a fost filmat în România, unde regizorul Teddy Grouya a realizat și o parte din montarea materialului. O parte din coloana sonoră a filmului este compusă de tatăl său, Ted Grouya. Subiectul documentarului este pictura de icoane ortodoxe, iar personajul principal este artista Tatiana Popa, rezidentă în Palm Springs. Filmul prezintă, pe lângă tema principală, oamenii și peisajele din România.

După cum se prezintă în documentar, artiștii trebuie să se simtă inspirați și de aceea ei se roagă pentru inspirație și ajutor în timp ce pictează icoanele. La sfârșit, în loc să se semneze pe lucrare, aceștia scriu textul "Cu ajutorul lui Dumnezeu", iar icoana este considerată terminată doar după ce este sfințită de un preot. Artista Tatiana Popa mărturisește că pentru ea icoanele sunt "Ferestre către rai". "Multe persoane din public erau membri sofisticați ai industriei de film și nimeni nu a rămas insensibil la film", se arată în publicația americană.

Recepția, care a avut loc pe 7 ianuarie, de după proiecție a fost organizată la casa soției artistului Reginald Pollack, un prieten al regizorului, iar oaspeții au fost serviți cu mâncăruri și băuturi tradiționale românești.

"Nu există nimic mai frumos decât să faci publicul să înțeleagă inspirația Tatianei", a spus Grouya la recepție. Regizorul s-a născut la Palm Springs și a crescut în Marin County.

La proiecție și la petrecere au participat și consulul general al României la Los Angeles, Cătălin Ghenea, dar și personalități ale industriei americane de film precum George Englund, regizor al filmului "Americanul urât", care s-a declarat a fi un fan al lui Grouya, compozitorul Matt Naylor, fotomodelul Vicki Forswall și artistul Patrick Sheehan.

La Palm Springs Festival participă și lungmetrajele "4 luni, 3 săptămâni și 2 zile", de Cristian Mungiu, "California Dreamin' (Nesfârșit)", de Cristian Nemescu, și "Reconstituirea", realizat în 1968 de Lucian Pintilie.

Evenimentul va prezenta, în total 230 de filme, din 65 de țări.

Asa ca, domnu' Zugravescu, incercati nu doar sa zugraviti, ci si sa cititi.
Curierul de Râmnic
Abonamente
Publicitate
Contact

Informații
Ramnic Tube
Sitemap
Arhivă
Newsletter
Anunțuri
Curs valutar
Dicționar
Jocuri
RSS 2.0

Imagini din
Râmnicu Vâlcea
Panoramă
B4U Râmnic
©2006-2010 SC CITYMEDIA SRL. Toate drepturile rezervate.Design și programare: Datagram.roDespre noi :: Termeni si condiții :: Contact
free counter with statistics