Director: Silviu POPESCUMarti, 12 februarie 2019
Titlurile zilei
Prima pagina  

Articole
Local  
National  
Reportaj  

Sondaj Nivelul de venituri pe care ANAF trebuie să îl aducă în acest an la buget este de 30% din PIBAgenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) are obligația să aducă în acest an la bugetul de stat venituri de 30% din PIB, ceea ce înseamnă că va avea foarte mult de lucru, a anunțat, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria.

"Veniturile (bugetare - n. r.) estimate pentru acest an sunt de 342,7 miliarde de lei, cu 53,1% mai mari față de 2016. Pentru a asigura veniturile bugetare avem în vedere o îmbunătățire a modului în care ANAF-ul colectează. Această creștere va fi de 6 miliarde de lei. Aș vrea să fac o precizare foarte importantă și ca mesaj pentru colegii mei din sistem. Nivelul de venituri al ANAF în PIB este calculat undeva la 28%. Este o creștere importantă față de anul trecut, dar vreau să spun foarte clar că nivelul pe care ANAF trebuie să îl aducă în acest an este de 30%.

Veniturile luate în calcul la elaborarea bugetului sunt cele de până la 28% din PIB, dar 30% este obligația ANAF pentru acest an", a spus Teodorovici, după aprobarea de către Guvern a proiectului Legii bugetului de stat pe 2019.

El a subliniat că ANAF va avea tot sprijinul său, însă a atenționat că nu va face rabat la niciun fel de măsură "care să asigure ceea ce am spus astăzi".

"Trebuie totuși să luăm acele măsuri despre care vorbim an de an, fie că vorbim de o colectare mai bună a TVA, fie că vorbim de o scădere a evaziunii fiscale, fie că vorbim de banii care se pierd în zona de vamă - și se pierd sume importante la buget pe diferite categorii - pentru că această zonă nu este pe deplin pusă la punct cu cerințele pe care o țară în secolul XXI trebuie să le aibă. Cu alte cuvinte, ANAF va avea foarte mult de lucru. Din partea mea, va avea întregul sprijin, dar nu voi face rabat la niciun fel de măsură care să asigure ceea ce am spus astăzi", a avertizat șeful de la Finanțe.

Ministrul Eugen Teodorovici a adăugat că datoria guvernamentală pentru 2019 este estimată la 34,9%, sub nivelul de 35%.

"Nivelul estimat al datoriei guvernamentale brute în 2018 a fost de 34,5% din PIB, iar pe termen mediu, 2019 -2022, se va situa sigur sub 40%, iar pe 2019 avem estimată o datorie guvernamentală de 34,9%, deci sub 35%", a precizat acesta.

Potrivit ministrului, bugetul de stat pentru 2019 asigură majorarea pensiilor și a salariilor din sistemul public, dar susține și stimularea creșterii economice și politicile din zona economică pe care Guvernul României și le-a asumat prin programul de Guvernare

"Pentru îndeplinirea acestor obiective, cheltuielile totale sunt estimate la 368,8 miliarde de lei. Cele mai importante cheltuieli sunt în zona de asistență socială, de 107,6 miliarde de lei, cheltuielile de personal, de 102,5 miliarde de lei, ceea ce reprezintă cam 10% din total din PIB, investiții de 49,65 miliarde de lei, cheltuieli cu bunuri și servicii, de 46,5 miliarde de lei, și proiecte cu finanțare din fonduri europene, de 38,1 miliarde de lei", a explicat Teodorovici.

Guvernul a aprobat în ședința de vineri proiectele privind Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019, acestea urmând să fie trimise către Parlament.

Proiectul de buget pe 2019 este fundamentat pe o creștere economică de 5,5%, ceea ce înseamnă o valoare a Produsului Intern Brut de 1.022,5 miliarde lei, un salariu mediu brut de 5.163 lei, iar numărul de salariați din economie va ajunge la 5,282 milioane.

Deficitul bugetar a fost stabilit la 2,55% din PIB, care poate fi menținut printr-un efort comun al echipei guvernamentale.

Curierul de Râmnic
Abonamente
Publicitate
Contact

Informații
Ramnic Tube
Sitemap
Arhivă
Newsletter
Anunțuri
Curs valutar
Dicționar
Jocuri
RSS 2.0

Imagini din
Râmnicu Vâlcea
Panoramă
B4U Râmnic
©2006-2010 SC CITYMEDIA SRL. Toate drepturile rezervate.Design și programare: Datagram.roDespre noi :: Termeni si condiții :: Contact
free counter with statistics