Director: Silviu POPESCUMiercuri, 13 septembrie 2017
Titlurile zilei
Prima pagina  

Articole
Local  
International  
National  

Sondaj  Exponatul lunii septembrie la Muzeul Județean

Curea de străjerPotrivit specialiștilor de la Muzeul Județean Vâlcea, exponatul lunii septembrie este o curea de străjer; ea aparține colecției de Istorie contemporană fiind înscrisă la numărul 481 al acesteia. A fost donată de Elena Stănărângă din Râmnicu Vâlcea în anul 2007.

În anul 1935, regale Carol II înființează Straja țării, o organizație de tineret menită să combată influența în creștere a Gărzii de Fier asupra tineretului român; membrii acestei organizații erau cunoscuți ca străjeri și foloseau salutul roman. Din anul 1938, Straja țării a înlocuit toate organizațiile de tineret existente, inclusiv cercetașii, și a devenit supraveghetoarea activităților sportive și a tututor celorlalte activități, precum și una dintre principalele căi de manifestare a cultului personalității regelui Carol II. Deși Regele era adesea citat ca Marele Străjer, conducătorii organizației au fost de fapt maiorul Teofil Sidorovici și Nisa Cămărășescu.

Din Straja țării făceau parte băieții de la 7 la 18 ani și fetele de la 7 la 21 de ani; un corp format din băieți între 18 și 21 de ani completa Straja fiind responsabili cu instrucția premilitară.

Odată cu venirea la putere a Gărzii de Fier, în 1940, Straja țării a fost desființată, toate bunurile ce i-au aparținut fiind preluate de legionari.

Cureaua din colecția Secției de Istorie este din piele, are o lungime de 67 de centimetri, o lățime de 3,5 centimetri și o pafta din alamă pe care se află cifrul regal al lui Carol al II-lea, cuvintele Straja țării și vulturul României.

 

Curierul de Râmnic
Abonamente
Publicitate
Contact

Informații
Ramnic Tube
Sitemap
Arhivă
Newsletter
Anunțuri
Curs valutar
Dicționar
Jocuri
RSS 2.0

Imagini din
Râmnicu Vâlcea
Panoramă
B4U Râmnic


©2006-2010 SC CITYMEDIA SRL. Toate drepturile rezervate.Design și programare: Datagram.roDespre noi :: Termeni si condiții :: Contact
free counter with statistics