Director: Silviu POPESCUVineri, 12 octombrie 2018
Titlurile zilei
Prima pagina  

Articole
Local  
International  
Agricultura  

Sondaj Ministrul Petre Daea: Suntem în situația de a acorda la timp subvențiile; la cumpăna nopții, în primul minut din 16 octombrieFermierii vor primi 70% din plățile directe pe suprafață, începând cu primul minut din 16 octombrie, peste 247.000 de dosare fiind prelucrate până la această dată, a anunțat, marți, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, într-o conferință pe teme agricole.

"Și acum suntem în situația de a acorda la timp subvențiile, și o spun pedalând pe această afirmație: la cumpăna nopții, în primul minut din 16 octombrie. Vă spun cu exactitate. Avem prelucrate până la această dată 247.000 de dosare pentru fermieri. Începem să dăm aceste subvenții în așa fel încât dumneavoastră, fermierii, să le puteți valorifica în funcție de interes, în funcție de nevoi, într-un cuvânt ce decideți să faceți cu ele, important este să le aveți", a spus Petre Daea.

Întrebat dacă din 16 octombrie vor primi avans și crescătorii de animale, nu doar fermierii din sectorul vegetal, ministrul a răspuns: "Categoric da, dar într-o eșalonare".

"Este o informație utilă pentru cei care dau cu sapa și lucrează efectiv pentru ceea ce ne trebuie. Azi am primit comunicarea Comisiei Europene prin care se spune că România, la solicitarea noastră, dă 70% avans din plățile directe și 85% din FEADR pe măsurile specifice. Da. Începem prima dată cu avansul pentru plățile directe pentru fermierii cu culturi și apoi pentru cei din zootehnie", a subliniat șeful MADR.

Guvernul a aprobat pe 4 octombrie 2018 hotărârea privind stabilirea pentru anul 2018 a cuantumului per hectar al plății unice pe suprafață, al plății redistributive și a intervalelor de suprafață pentru care se acordă aceasta, dar și a plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine.

Astfel, plata directă în sectorul vegetal, respectiv schema de plată unică pe suprafață este de 102,5 euro/ha, plata redistributivă pentru intervalele între 1 ha și 5 ha, inclusiv (5 euro/ha) și peste 5 ha și până la 30 ha, inclusiv (50,3 euro/ha), plata pentru înverzire (58,2 euro/ha) și plata pentru tinerii fermieri (25,8 euro/ha). Aceste cuantumuri se pot majora sau diminua pentru încadrarea în plafonul financiar alocat, pe baza suprafețelor determinate.

 

Pentru speciile ovine/caprine, plățile directe pentru schema de sprijin cuplat au un plafon alocat de 56,1 milioane de euro, urmând să se stabilească și cuantumul pe cap de animal.

Avansul se va acorda până la data de 30 noiembrie, iar din 1 decembrie 2018, APIA va efectua plățile corespunzătoare diferenței între plafonul financiar al fiecărei scheme și cuantumul calculat și acordat în avans, în condițiile îndeplinirii de către beneficiari a tuturor criteriilor de eligibilitate.

Fermierii români au depus în perioada 1 martie - 15 mai a.c. peste 855.000 de cereri unice de plată pentru o suprafață de 9,7 milioane de hectare, înregistrându-se o depășire cu 250.000 de hectare față de anul 2017, în timp ce anul trecut au fost depuse 884.464 cereri, pentru o suprafață de 9,545 milioane hectare.

Plafonul alocat României pentru plățile directe, prevăzut în regulamentul Comisiei Europene, este 1,912 miliarde de euro pentru campania din 2018.

Plățile se fac în lei, utilizând cel mai recent curs de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie 2018 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, respectiv 4,6638 lei/euro.

Curierul de Râmnic
Abonamente
Publicitate
Contact

Informații
Ramnic Tube
Sitemap
Arhivă
Newsletter
Anunțuri
Curs valutar
Dicționar
Jocuri
RSS 2.0

Imagini din
Râmnicu Vâlcea
Panoramă
B4U Râmnic
©2006-2010 SC CITYMEDIA SRL. Toate drepturile rezervate.Design și programare: Datagram.roDespre noi :: Termeni si condiții :: Contact
free counter with statistics