Director: Silviu POPESCULuni, 12 noiembrie 2007
Titlurile zilei
Prima pagina  

Articole
carrefour  
Politic  
Local  
Sport  
National  
Actualitate  
Cultura  
Opinii  
Mica publicitate  
Utile  
Publicitate  
Social  

Sondaj

Prima pagină
în format pdfPovestea unui bătrân vânzător de mături din nuiele

Despre viața grea pe care o duc mulți dintre români am mai scris. Am spus povești, din păcate adevărate, ale unor vârstnici care, pentru pâinea cea de toate zilele, își vând lucrurile din casă, bijuteriile, mobila, hainele, chiar și cărțile. Vând orice, fiindcă pensiile derizorii nu le ajung să plătească nici dările. Despre una dintre aceste întâmplări voi povesti astăzi.

„Mături! Mături!  Hai la mături!”

Ieri dimineață s-a pornit, dintr-un nor, o furtună de zăpadă. Vântul bătea atât de tare, încât fulgii uriași de nea se învârteau în văzduh înainte să se așeze pe pământ. Prin vijelie, un bătrân urca, încet, strada. Se chinuia să țină piept stihiei, ducând în spate un teanc de mături din nuiele. Din când în când striga, cu glas răsunător: „Mătuuuri, mătuuuri, hai la mături ieftine!” Câțiva oameni au ieșit din case, pentru a cumpăra „marfa” necesară adunării frunzelor de prin curte. Ba, văzând cum ninge, o femeie a luat două, „ ca să fac potecă prin nămeți, mamă, nu vezi cum ninge?”
Bătrânul cerea trei lei pentru o mătură, dar s-a milostivit când a văzut-o pe mama Dumitra, mai în vârstă cu ani buni decât el. I-a dat două mături la prețul uneia. „Așa ne ajută Dumnezeu, când facem bine. Că eu știu ce-nseamnă să fii om amărât...” a spus, cu blândețe, moșul.

„Am nouă copii și  nu mai știu câți nepoți !”

Pătru Munteanu e din Racovița, cătunul Bolovan. S-a născut în ziua de 23 august a anului 1940. Tânăr fiind, a luat-o de nevastă pe Maria Grancea, care i-a dăruit nouă copii. Le-a fost greu, foarte greu, dar s-au descurcat. Ca să-și crească pruncii, moș Pătru s-a angajat, demult, la Primăria Sibiu. Ca măturător de străzi. A muncit ani buni, făcând naveta între Racovița și Sibiu. Greu, mai ales iarna, când trebuia să meargă zeci de kilometri pe jos, prin viscole și nămeți, cu teama să nu-i iasă ursul sau altă fiară în cale. Dar a adus pită copiilor. Și hăinuțe. Le-a făcut cald în căsuță, să nu se îmbolnăvească. Și trăiesc toți nouă. S-au căsătorit și au, la rândul lor, copii. Câți nepoți are bătrânul ? „Oho, mulți, taică. No, că nici nu le-am făcut socoteala, da’ sunt mulți, că noi nu aruncăm copiii...”

140 de lei pensie, după o viață de muncă

Când am stat de vorbă cu moș Pătru, se așezase pe pământ, lângă un gard. Obosit, flămând, însetat. A cerut unui trecător o țigară. A aprins-o cu mâini tremurânde, ale căror degete noduroase sunt cea mai adevărată dovadă că au fost trudite din greu. Mi-a povestit că, de când s-a pensionat, face mături de nuiele. Că pensia e mică, iar cărăușie nu mai poate să facă, fiindcă s-a interzis mersul căruțelor pe șosele. Nu vrea să cerșească, are demnitate și mândrie. Așa că lucrează mături. Le strânge în mănunchi, le leagă cu sfoară, și pleacă la drum. Cu teancul în spate, vine de la Racovița până în Râmnic. Mai vinde câte una pe drum. Face popas în Călimănești, unde își caută culcuș de noapte. , pornește iar la drum. Zile de-a rândul merge pe jos, strigând, ca un cântec de jale :„ Mătuuuri ! Mătuuuri ! Hai la mătuuuri!”

Elena GOGIOMAN
Curierul de Râmnic
Abonamente
Publicitate
Contact

Informații
Ramnic Tube
Sitemap
Arhivă
Newsletter
Anunțuri
Curs valutar
Dicționar
Jocuri
RSS 2.0

Imagini din
Râmnicu Vâlcea
Panoramă
B4U Râmnic


©2006-2010 SC CITYMEDIA SRL. Toate drepturile rezervate.Design și programare: Datagram.roDespre noi :: Termeni si condiții :: Contact
free counter with statistics