Director: Silviu POPESCUJoi, 24 iulie 2014
Titlurile zilei
Prima pagina  

Articole
Economic  
Local  
National  
Actualitate  
Cultura  
Turism  
Utile  
Publicitate  
Justitie  
Eveniment  

Sondaj

Prima pagină
în format pdfProblemele foștilor proprietari deposedați abuziv  de regimul comunist, în atenția Avocatului PoporuluiAvocatul Poporului, domnul Victor Ciorbea s-a întâlnit săptămâna aceasta cu mai multe asociații de proprietari deposedați abuziv de către regimul comunist. Reprezentanții asociațiilor au criticat mai întâi unele prevederi ale actelor normative anterioare Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România.

Printre criticile aduse dispozițiilor actelor normative anterioare Legii nr. 165/2013 de către asociațiile de proprietari se numără: renunțarea treptată la principiul restitutio in integrum; pierderea a 0,40 lei/acțiune la momentul listării acestora la bursă; stabilirea de către guvernul Boc, printr-un act normativ, a așa-zisului criteriu aleatoriu, care a permis acordarea de despăgubiri în cuantum foarte mare unor grupuri favorizate (în raportul Curții de Conturi se menționează un prejudiciu de 2 miliarde de euro). Membrii asociațiilor de proprietari au susținut că în acest fel s-a ajuns la epuizarea valorică a Fondului Proprietatea, în condițiile în care au fost despăgubiți doar zece la sută din cei îndreptățiți.

În opinia membrilor delegației asociațiilor de proprietari, Legea nr. 165/2013 conține numeroase încălcări ale principiilor și drepturilor fundamentale constituționale, permite o tergiversare și o amânare sine die a soluționării cauzelor, în condițiile în care procedura de restituire este prevăzută a se desfășura, în anumite cazuri, până în anul 2029 și nu se aplică sancțiuni pentru nerespectarea termenelor legale. Conducătorii asociațiilor de proprietari s-au arătat nemulțumiți de faptul că noua lege se aplică proceselor aflate în curs de soluționare, dar și evaluărilor deja efectuate în baza legii vechi. Foștii proprietari mai spun că, în baza noii legi (Legea nr. 165/2013), se ajunge la acordarea unor despăgubiri calculate în baza grilei notariale, sume care reprezintă numai o treime din valoarea de piață a bunului.

Conform reprezentanților asociațiilor de proprietari, comisiile locale și județene nu mai dispun de terenuri fertile, în această situație fiind și cea mai mare parte a terenurilor aflate în administrarea A.D.S. (multe dintre acestea fiind arendate sau concesionate).

Membrii delegației au criticat faptul că nu are loc procesul de inventariere a imobilelor, a terenurilor, iar termenele în care ar trebui să se realizeze acest proces de inventariere sunt mereu prelungite. Astfel, aceștia au cerut să se facă demersuri pentru modificarea legii, fie în sensul stabilirii unor termene mai scurte de plată a despăgubirilor, în condițiile în care sumele acordate sunt mai mici, fie pentru menținerea termenelor actuale, corelată cu indexarea sumelor alocate ca despăgubiri.

Reprezentanții asociațiilor foștilor proprietari și-au exprimat convingerea că în pofida prevederilor noii legi va crește numărul samsarilor imobiliari, iar cvasitotalitatea cauzelor se vor finaliza în instanță, deși noua lege urmărește contrariul. Ei au invocat, în context, dificultatea obținerii actelor doveditoare cerute de entitățile și instituțiile îndreptățite, în condițiile în care imensa majoritate a documentelor au fost depuse deja la dosare cu mulți ani în urmă.

Printre propunerile formulate de către membrii asociațiilor foștilor proprietari s-a numărat și aceea ca persoanelor aflate în stare gravă să li se acorde cel puțin ajutoare sociale, care să fie deduse apoi din cuantumul despăgubirilor.

Părțile au ajuns la concluzia că, în ultima vreme, s-a înregistrat un progres de către Curtea Constituțională în interpretarea din punct de vedere al neconstituționalității a unor dispoziții ale noii legi, iar reprezentanții proprietarilor și-au exprimat speranța că problemele vor fi soluționate de autoritățile naționale.

Membrii delegației au depus memorii și au afirmat că vor mai depune precizări suplimentare și acte în completarea cererilor adresate instituției. Avocatul Poporului, domnul Victor Ciorbea a promis solicitarea unor relații de la autoritățile locale și centrale, o analiză temeinică și serioasă a întregii problematici, precum și efectuarea de demersuri și soluționarea solicitărilor în conformitate cu prevederile legale.
La întâlnire, din partea instituției, alături de Avocatul Poporului, domnul Victor Ciorbea, au participat doamna Ecaterina Teodorescu, adjunct al Avocatului Poporului, doamnele Ecaterina Mirea și Ileana Frimu, consilieri, doamna Camelia Goleanu și domnul Claudiu Constantin, experți.

Proprietarii deposedați abuziv de regimul comunist au fost reprezentați de următoarele asociații: Asociația Proprietarilor Deposedați de Stat, Asociația Franceză pentru Apărarea Drepturilor Proprietarilor în România, Asociația pentru Proprietate Privată, Asociația Persoanelor Deposedate Abuziv și a Foștilor Deportați din România, Asociația Eurosenior a Pensionarilor și Expropriaților din România, precum și Asociația ResRo-Germania.

Curierul de Râmnic
Abonamente
Publicitate
Contact

Informații
Ramnic Tube
Sitemap
Arhivă
Newsletter
Anunțuri
Curs valutar
Dicționar
Jocuri
RSS 2.0

Imagini din
Râmnicu Vâlcea
Panoramă
B4U Râmnic


©2006-2010 SC CITYMEDIA SRL. Toate drepturile rezervate.Design și programare: Datagram.roDespre noi :: Termeni si condiții :: Contact
free counter with statistics