Director: Silviu POPESCUMiercuri, 14 februarie 2018
Titlurile zilei
Prima pagina  

Articole
Local  

Sondaj  Concert aniversar - 92 de ani de la înființarea Camerei de Comerț și Industrie Râmnic ( 1926 - 2018)Filarmonica „Ion Dumitrescu” vă invită LUNI 19 FEBRUARIE 2018, ora 19:00 la Sala Lahovari la „CONCERTUL ANIVERSAR  - 92 de ani de la înființarea Camerei de Comerț și Industrie  Râmnic” (1926 – 2018)” unde orchestra simfonică a filarmonicii, sub conducerea muzicală a Dirijorului FLORIN TOTAN vă va prezenta fragmente din creația compozitorilor: Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Leo Delibes, Johannes Brahms, Piotr Ilici Ceaikovski, Iosif Ivanovici  etc.

Camera de Comerț și Industrie  Râmnic  (1926 – 2018)

            Istoria are evoluțiile sale ciclice implacabile. Nevoia de a dezvolta economic România, implicit zona Vâlcii, binecuvântată de Dumnezeu cu resurse de o diversitate remarcabilă, nu i-a lăsat indiferenți, în urmă cu 90 de ani, pe aceia care își asumaseră rolul de a moderniza și a ridica țara în secolul XX, la nivelul meritat. Regele Ferdinand, omul legat organic de un stat pe care și-a propus să-l alăture națiunilor europene responsabile, a fost motorul.

            Astfel, s-a născut, la 13 februarie 1926, un act normativ care aducea Vâlcea, din punct de vedere economic, acolo unde ar fi trebuit mereu să-i fie locul. Decretul semnat de Ferdinand ca o necesitate a recunoașterii realității economice existente la poalele Carpaților, de-a lungul Oltului, este actul de înființare a Camerei de Comerț și Industrie. Ne place să credem că reglementările de atunci au contribuit la creșterea economică a Vâlcii, dezvoltarea și consolidarea relațiilor de schimburi cu Bucureștiul, cu întreaga Muntenie și cu Ardealul prin Valea Oltului, în așa fel încât să fim părtași la atingerea maximului pe care îl cunoaștem cu toții în România anului 1938. Războiul, apoi comunismul, plaga neagră a economiei și a întregii societăți, au șters o piramidă privată normală și prosperă, creând una inversă și artificială, planificată sub conducerea severă statului, nu a pieței libere și suverane. Fiind gândită și construită nefiresc, economia socialistă nu putea să lase urme solide și, cea ce este mai grav, în circa 50 de ani, ne-a făcut să uităm ce înseamnă activitatea concurențială reală în care principiul cererii și ofertei să fie adevăratul motor al societății.

            În anul 1989, calea istoriei adevărate s-a refăcut și în această parte de lume. Este însă greu și uneori încă de neînțeles pentru unii cum să lucreze în acest sistem. Eforturile, din păcate, eșuate de a șterge memoria conceptelor și mentalităților comuniste au avut urmările pe care le percepem și acum: lipsa de inițiativă și încredere, administrații învechite, birocrație extremă, conducători de instituții lipsiți de viziune, educație neperformantă etc. Totuși tăvălugul acestei noi realități a dărâmat multe dintre prejudecăți, dovedind că, orice s-ar întâmpla, istoria are un curs inexorabil, așa cum spuneam la începutul acestei intervenții. Trăim o rezolvare în evoluție pozitivă a activităților economice cu rezultate palpabile în nivelul real de bunăstare a societății în ansamblu. Refacerea pe alte planuri a activității unor societăți precum MW Drăgășani, Vilmar, Vipro sau CIECH Uzina de Sodă Rm. Vâlcea, inițiativele private care au creat Diana, Boromir, Annabella, Sarcom, Avicarvil și altele, sunt exemple indubitabile asupra viabilității unei economii care reface o punte peste ani, al cărei început a fost în anii ’20 ai secolului trecut.

Prețul biletului la acest concert este de 20 de lei, iar elevii, pensionarii, studenții și șomerii beneficiază de reducere de 50%, respectiv 10 lei.

Pentru eventuale modificări de ultimă oră, vă rugăm consultați site-ul filarmonicii:

http://filarmonica-valcea.ro/ sau pagina de facebook a filarmonicii: Filarmonica Ion Dumitrescu Valceaâfilarmonica.valcea

 

Curierul de Râmnic
Abonamente
Publicitate
Contact

Informații
Ramnic Tube
Sitemap
Arhivă
Newsletter
Anunțuri
Curs valutar
Dicționar
Jocuri
RSS 2.0

Imagini din
Râmnicu Vâlcea
Panoramă
B4U Râmnic


©2006-2010 SC CITYMEDIA SRL. Toate drepturile rezervate.Design și programare: Datagram.roDespre noi :: Termeni si condiții :: Contact
free counter with statistics