Director: Silviu POPESCULuni, 12 decembrie 2011
Titlurile zilei
Prima pagina  

Articole
Economic  
carrefour  
Politic  
Local  
International  
National  
Actualitate  
Cultura  
Opinii  
Utile  
Învațământ  

Sondaj

Prima pagină
în format pdf

ȘEDINȚA COMISIEI INTERREGIONALE  PENTRU PROBLEME CU ȘOMERII

La Craiova a avut loc, în data de 5 decembrie 2011, cea de-a cincea ședință a Comisiei Interregionale pentru Probleme cu Șomerii. Au fost invitați să participe la această întâlnire și reprezentanții instituțiilor, societăților și ONG-urilor care implementează, în acest moment, în zona SV Oltenia, proiecte cofinanțate de Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 “Investește în oameni!” Axa prioritară 5 “Promovarea măsurilor active de ocupare”, Domeniul major de intervenție 5.1. “Dezvoltarea și implementarea măsurilor active de ocupare”.
Cu această ocazie cei prezenți au facut o scurta descriere atât a proiectelor pe care le desfășoară în acest domeniu cât și a celor la care sunt parteneri, a stadiului implementării și rezultatelor obținute.
Principala temă a ședinței a fost identificarea problemelor comune întâmpinate în implementarea acestor proiecte și, totodată, a posibilelor soluții. Discuțiile s-au axat, în primul rând, pe găsirea instrumentelor de control pentru detectarea șomerilor ce fac parte din grupul țintă în mai multe proiecte, în aceleași timp. Cum, în prezent, există peste 20 de proiecte (strategice și de grant) ce au ca zonă de implementare județele din SV Oltenia asemenea situații sunt frecvente.
Singura posibilitate prin care se poate rezolva în totalitate problema, în timp real, este realizarea unei aplicații software sau crearea unei funcții suplimenentare a aplicatiei Action Web, care reprezintă, în acest moment, singura bază de date la nivel național ce conține informații despre grupurile țintă pentru diferitele proiecte finanțate prin POS-DRU. O altă soluție, locală, ar fi ca toți beneficiarii proiectelor cofinanțate FSE sa solicite organismului intermediar informații despre persoanele care sunt identificate în mai multe proiecte în același timp.
Tot din punctul de vedere al eligibilității persoanelor care fac parte din grupul țintă al proiectelor s-a discutat despre dispozițiile legale privind posibilitatea unui șomer de a participa la unul sau mai multe cursuri în cadrul unui proiect finanțat din fonduri publice. În acest sens există prevederile Legii nr.76/2002 care, la art. 66 precizează că aceștia: “pot beneficia de servicii de formare profesională gratuite, o singură dată, pentru fiecare perioadă în care se află în căutarea unui loc de muncă”.
Dinamica persoanelor care reprezinta grupul beneficiarilor proiectelor europene in cadrul carora se finanteaza diferite activitati pentru stimularea ocuparii a fost analizată constatându-se unele schimbari care trebuie să determine o abordare strategică diferită a furnizorilor de servicii. Astfel, reprezentanții AJOFM Dolj au precizat, în cadrul ședinței, că se confruntă, în ultima perioadă, cu situații inedite, din ce în ce mai mulți șomeri de lungă durată se declară analfabeți pentru a nu mai fi obligați să participe la cursuri. Sunt, deasemenea, mulți cei care refuză angajarea pe baza repartiției eliberate de AJOFM-uri chiar dacă astfel pierd indemnizația de șomaj. De aceea furnizorii trebuie să identifice în permanență modalități prin care să stimuleze participarea șomerilor la programele care le sunt dedicate.
Au mai fost dezbătute problemele întâmpinate datorită întârzierilor la plata sumelor cuprinse în cererile de rambursare si rata de succes a cursurilor de formare antreprenorială. Cea de-a cincea ședința CIPS a reliefat necesitatea de a se realiza o punte de legătură între beneficiarii de proiecte finanțate din fonduri europene, dar și între aceștia și instituțiile care au responsabilități în domeniu. Pentru facilitarea comunicării membrii comisiei au decis ca întâlnirile CIPS să fie, începând de anul viitor, o dată la două luni.

PREȘEDINTE CIPS
Tania Levcenco
Curierul de Râmnic
Abonamente
Publicitate
Contact

Informații
Ramnic Tube
Sitemap
Arhivă
Newsletter
Anunțuri
Curs valutar
Dicționar
Jocuri
RSS 2.0

Imagini din
Râmnicu Vâlcea
Panoramă
B4U Râmnic
©2006-2010 SC CITYMEDIA SRL. Toate drepturile rezervate.Design și programare: Datagram.roDespre noi :: Termeni si condiții :: Contact
free counter with statistics