Director: Silviu POPESCUMiercuri, 12 mai 2010
Titlurile zilei
Prima pagina  

Articole
Economic  
carrefour  
Politic  
National  
Sănătate  
Social  
Diverse  
Învațământ  
Comunicate de presă  

Sondaj

Prima pagină
în format pdfSindicaliștii, nemulțumiți de decizia luată de președintele României privind reducerea salariilor și pensiilor

Președintele Sindicatul Funcționarilor Publici și al Salariaților din Administrația Publică Locală a județului Vâlcea (S.I.N.D.A.P.) Nicolae Jitianu a vorbit despre ședința de săptămâna trecută a Consiliului Unional al Alianței Naționale a Sindicatelor Bugetarilor ,,SED LEX” declarând : „Se încheiase o lungă perioadă de negocieri privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul cheltuielilor de personal în sectorul bugetar între Guvern – Sindicate –Patronate. La încheierea negocierilor a fost încheiat și semnat un document de care practic nu s-a ținut cont. Rezultatele negocierilor au dus pentru moment la stingerea conflictului de muncă. S-a continuat în această perioadă demonizarea funcționarilor publici și a personalului contractual din Administrația Publică de către președintele statului român și de către premierul Boc. Ca urmare a eșecului negocierilor în perioada 6-8 mai 2010 la Sinaia a avut loc ședința Consiliului Unional al Alianței Naționale a Sindicatelor Bugetarilor ,, SED LEX”. Au fost prezenți 165 delegați, președinți de federații și lideri de sindicat din: Administrația Publică Locală; Finanțe; Statistică; Garda de Mediu; Federația Polițiștilor ,, PROLEX ”; Federația din Instituțiile Centrale de Control; Sindicatele afiliate direct; încă 12 sindicate care doresc afilierea la Alianța Națională ,, SED LEX”. La ședința Consiliului au mai participat ca invitați președintele Asociațiilor Comunelor și președintele secretarilor comunelor și orașelor din România. Nu au participat reprezentanții Ministerului Administrației și Internelor, Ministerului Muncii, Ministerului Finanțelor și ai Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, probabil știind ce pregătiseră bugetarilor pentru ziua respectivă când trebuia să fie prezenți și să dea explicații.
Dezbaterile au fost coordonate pe următoarele direcții: stabilitatea locului de muncă în Administrația Publică Locală; negocierea Legii privind salarizarea unitară în sectorul bugetar; probleme organizatorice; situația deosebită creată de măsurile anunțate de președintele Traian Băsescu”.
Sindialiștii au discutat și despre situația privind reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, a pensiilor și a ajutorului de șomaj cu 15%.
Nicolae Jitianu a mai precizat: „Un accent deosebit în discuțiile participanților s-a pus pe situația nou creată ca urmare a măsurilor anunțate de reducere a salariilor bugetarilor cu 25%, a pensiilor și a ajutorului de șomaj cu 15%. În aceste condiții la măsuri radicale sunt necesare acțiuni radicale. Alianța ,,SED LEX” solicită celorlalte structuri sindicale bugetare să se organizeze pentru a realiza o strategie comună de negocieri, idee acceptată de către ceilalți la modul declarativ, dar în realitate fiecare încercând să-și urmărească doar propriul interes. Am pierdut în cadrul negocierilor cu Guvernul din cauza propriei noastre incapacități de mobilizare, convenabile de altfel pentru reprezentanții guvernului. S-a constatat o slăbiciune a mișcării sindicale și am conștientizat în ceea ce privește riscul de a apărea din ce în  ce mai  multe structuri sindicale, care se dezvoltă prin discursuri demagogice.
Situația creată de măsurile anunțate de președintele României și prim-ministru Emil Boc, măsuri care afectează întreg spectrul bugetar, vreau să cred că îi vor determina pe liderii de sindicat  să  lase la o parte orgoliile personale și să procedeze la organizarea în comun a unor acțiuni de protest de masă și de lungă durată. Numai așa putem fi auziți atât pe plan intern, cât și pe plan extern. Numai așa putem fi ascultați de către guvernanți și putem termina odată cu minciuna la nivel înalt. De ce să plătim toți când au furat numai unii?
De ce să plătim noi și cei care au tâlhărit țara asta să fie ocrotiți de președintele nepatriot al României?
De ce noi să răbdăm de foame, iar îmbuibații României să țină cei 18 miliarde de euro în bănci străine?
Președintele la întâlnirea cu liderii  confederațiilor a încercat să-i mângâie pe creștet și să-i liniștească.
Ba mai mult ne-a impresionat până la lacrimi spunând că își cedează salariul pe un an de zile într-un cont al solidarității.Vrea să credem că dumnealui trăiește cu familia din salariul de președinte. Ce cinic?! Banii aceștia sunt numai pentru whiski și pentru anumite escapade. Sfidează neputința bătrânilor pensionari, a bolnavilor, a celor înglodați în datorii. În aceste condiții când răbdarea noastră a ajuns la limită vom recurge și noi la acțiuni radicale. Pentru a vedea cu cine vom merge la drum se va face un referendum cu toți bugetarii.
Dorim să vedem câți sunt de acord cu acțiuni de protest și pe un termen îndelungat. Atunci ne vom pune în fruntea lor și le vom organiza acțiunile de protest mergând până la capăt”.
În încheiere președintele SINDAP a relatat: „Îi pun o întrebare domnului președinte Băsescu: Cine este omul gras și omul slab, bugetarii care trăiesc dintr-un salariu de mizerie sau tagma jefuitorilor averilor României de care nici dumnealui nu este străin? În opinia noastră, omul slab amintit de către președinte sunt toți românii care abia își mai duc zilele și li se ia tot ca pe timpul fanarioților, iar omul gras, cel pe care îl cară în spate omul slab, reprezintă grupul de îmbogățiți atât naționali, cât și străini”.

Neonilia STAN
Curierul de Râmnic
Abonamente
Publicitate
Contact

Informații
Ramnic Tube
Sitemap
Arhivă
Newsletter
Anunțuri
Curs valutar
Dicționar
Jocuri
RSS 2.0

Imagini din
Râmnicu Vâlcea
Panoramă
B4U Râmnic


©2006-2010 SC CITYMEDIA SRL. Toate drepturile rezervate.Design și programare: Datagram.roDespre noi :: Termeni si condiții :: Contact
free counter with statistics