Director: Silviu POPESCUVineri, 6 februarie 2009
Titlurile zilei
Prima pagina  

Articole
carrefour  
Economic  
Politic  
Local  
National  
Sănătate  
Actualitate  
Interviu  
Agricultura  
Opinii  
Utile  
Publicitate  
Justitie  
Social  
Diverse  
Învațământ  

Sondaj

Prima pagină
în format pdfUrzici - beneficii și mod de preparare

Cu toate că urzica este o plantă cunoscută pe care o folosim deseori în alimentație, de cele mai multe ori nu ne gândim la proprietățile ei vindecătoare, la faptul că ne-ar putea întări sănătatea. Acum o vom cunoaște ca pe o plantă nouă, ca pe un prețios ajutor al nostru, apreciind-o de fapt la adevarata ei valoare.
Denumirea ei în limba engleză, „nettle”, se spune că provine din cuvântul olandez „netel”, care înseamnă „ac”, ceea ce nu este departe de adevăr, căci la atingere înțeapă usturător. Cu toate acestea urzicile preparate ca infuzie, sau mâncare, nu mai înțeapă și au un gust plăcut.
Urzicile sunt răspândite pe tot globul cu excepția regiunii arctice și a centrului și sudului Africii.
Pot fi întâlnite pe lângă garduri, pe lângă case, pe malul apelor și în general sunt răspândite de la câmpie pâna la zona alpină.
Ele se culeg numai din zone nepoluate, din zone în care pământul nu conține substanțe dăunătoare. Astfel urzicile culese de la marginea drumului sau de lângă case pot conține plumb care este toxic pentru organism.
Atenție deci de unde le cumpărați căci trebuie să știți de unde sunt culese.

Urzicile conțin un număr mare de aminoacizi, vitamine (A, B2, C, K), clorofilă, săruri minerale (calciu, magneziu, fier, siliciu, etc), substanțe proteice, acid pantoteic, acid folic, amine, cetone, etc.
Datorită acestui bogat conținut ele sunt folosite ca aliment precum și ca plante medicinale în cure pentru regenerarea organismului și pentru detoxifierea lui.
Cum acționează urzicile asupra organismului

Vitaminizează și remineralizează organismul, elimină starea de anemie, echilibrează sistemul de apărare al organismului, curăță sângele având efect detoxifiant, acționează bactericid limitând sau înlăturând multiplicarea bacteriilor, are efect benefic în bronșite și astm, fluidifică secrețiile bronșice și favorizează eliminarea lor prin expectorație, combate tusea, stimulează metabolismul, stimulează secreția bilei, secreția pancreatică, gastrică și intestinală, stimulează peristaltismul intestinal și digestia, combate diareea, dizenteria și stările inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv. Acționează împotriva viermilor intestinali, activează procesele fiziologice de formare a eritrocitelor, leucocitelor și trombocitelor, fluidifică sângele, scade glucoza în sânge, are acțiune hemostatică oprind sângerarea. Mărește cantitatea de urină eliminată, contribuind la eliminarea substanțelor toxice din sânge și în general din organism, favorizează eliminarea masivă a acidului uric pe cale renala, stimulează secreția glandelor mamare la femeile lauze. Activează regenerarea țesuturilor și epitelizarea, cicatrizând rănile, influențează favorabil reumatismul și guta, provoacă scăderea temperaturii corpului în diferite stări febrile și este tonic capilar și combate mătreața.
Aceste multiple proprietăți nu pot decât să demonstreze că urzica ne poate întării efectiv organismul, purificând sângele și regenerând celulele.

Urzicile sunt recomandate în următoarele afecțiuni:

Afecțiuni renale, ale prostatei și ale vezicii urinare, acțiuni circulatorii, efecte benefice în caz de varice, ulcer varicos sau hemoroizi, afecțiuni gastrice, hepatice, intestinale, insuficiență secretorie gastrică, hepatică, pancreatică și intestinală, indigestii, enterită, diaree, dizinterie. Ulcer duodenal, litiază biliară și duodenală, tulburări gastrice datorită abuzului de tutun, retenție urinară, uremie, insuficiență galactogenă, hemoptizie, hemoragie internă și uterină, metroragie, menstre neregulate, vaginite, leucoree, retenție de apă în organism, ascită, reumatism, gută, obezitate, lombago, sciatică și alte nevralgii, amigdalite, pneumonii, bronșită, astm bronșic, alergii, răni, urticarie, psoriazis, alopecie, mătreață, seboree, tumori, profilaxia cancerului.

Cum se folosesc urzicile

Urzicile se pot prepara la început de primăvară sub formă de pireu, mâncare cu usturoi, salate, etc. Se poate folosi sucul obținut din frunze proaspete, pisate și stoarse. Se consumă două, trei lingurițe pe zi.
Pentru revigorare și detoxifiere se poate face o cură cu infuzie de urzică (o lingură de plantă proaspătă bine mărunțită la o cană cu apă clocotită sau o linguriță de pulbere de plantă uscată la o cană cu apă clocotită lăsată acoperit timp de 15 minute), trei pahare de ceai pe zi, timp de trei, patru săptămâni. Nu este bine ca această cură să depășească 6 săptămâni, excesul fiind dăunător.
Cura cu infuzie de urzici mai poate fi folosită în următoarele cazuri: litiază renală și biliară, diabet, gută, retenție de lichide în organism, bronșită, metroragii, hemoragii, dismenoree, diaree, hemoroizi, etc.
Pentru tratarea rănilor și grăbirea cicatrizării lor se folosește o infuzie cu trei, patru linguri de frunze mărunțite la o cană cu apă clocotită. Se fac băi locale sau se pun comprese.
Pentru tratarea enurezisului și a incontinenței urinare se folosesc semințe de urzică măcinate, 2-3 g seara împreună cu o linguriță de miere.
Pentru tonifierea părului și combaterea mătreții, se pot folosi infuzii din 40, 50g frunze mărunțite la 1l de apă clocotiă. Se lasă 30 minute acoperit, se strecoară și se spală părul.
Se mai poate folosi și un decoct din 250g rădăcini, tulpini șși frunze la 5l apa. Se lasă la fiert 30 de minute, se strecoară și se spală părul.
Urzicile mai pot fi uscate și mărunțite, pulberea fiind păstrată și folosită pentru adaos la mâncare pentru vitaminizare, mineralizare și întărirea organismului.

Mâncare de urzici (tocăniță de urzici, ciulama de urzici)

Această rețetă de urzici cu usturoi este foarte gustoasă și sănătoasă. Ciulamaua de urzici se servește caldă, cu mămăliguță fierbinte.
Ingrediente:
4 grămezi mari de urzici, 1 ceapă mică, 150 g unt, 300 - 500 g lapte, 1 căpățână usturoi românesc.

Modul de preparare

Se fierb urzicile în apă cu sare până se înmoaie bine. Se scurg urzicile foarte bine (apa care rămâne poate fi folosită la ciorbă sau borș), se toacă foarte mărunt. Urzicile sunt mai tari și trebuiesc tocate mărunt, eventual utilizând mixerul.
Se călește ceapa, se adaugă urzicile tocate și 4 linguri de făină. Se amestecă bine, până se omogenizează. Se adaugă untul și lapte, până când se ajunge la consistența dorită.
Mâncarea de urzici trebuie să fiarbă la foc mic, pe tablă. Trebuie să se amestece des, deoarece se prinde ușor. Când este aproape gata, adăugăm usturoiul făcut mujdei și mai ținem urzicile pe foc 2-3 clocote.
Curierul de Râmnic
Abonamente
Publicitate
Contact

Informații
Ramnic Tube
Sitemap
Arhivă
Newsletter
Anunțuri
Curs valutar
Dicționar
Jocuri
RSS 2.0

Imagini din
Râmnicu Vâlcea
Panoramă
B4U Râmnic


©2006-2010 SC CITYMEDIA SRL. Toate drepturile rezervate.Design și programare: Datagram.roDespre noi :: Termeni si condiții :: Contact
free counter with statistics