Director: Silviu POPESCUVineri, 14 septembrie 2018
Titlurile zilei
Prima pagina  

Articole
Local  
International  
National  

Sondaj Vlad Basarab la ediția din 2018 a European Ceramic Context, la Bornholm, DanemarcaICR Stockholm este partener al Bienalei de ceramică și sticlă din Bornholm, Danemarca, susținând participarea la acest eveniment prestigios a artistului vizual român Vlad Basarab.

La Bienala de ceramică și sticlă din Bornholm, care se va desfășura în perioada 15 septembrie-11 noiembrie, vor participa ceramiști din 28 de țări europene, selectați de un grup de 6 curatori europeni. Evenimentul este organizat de Academia Regală de Arte Daneză, Muzeul de Artă din Bornholm și galeria Gronbechs Gard și include o serie de expoziții, prelegeri și workshop-uri care au ca temă arta ceramică. Artistul român Vlad Basarab va participa cu două sculpturi din porțelan și gresie din seria Arheologia Memoriei, în formă de cărți, reprezentând o parte dintre lucrările expuse anterior la Jingdezhen, în China.

Deschiderea va avea loc pe data de 15 septembrie, începând cu ora la ora 13.30, la Bornholm Art Museum. Expoziția va putea fi vizitată pe toată perioada bienalei.

Sculpturile-instalații din lut și ceramică, precum și video-urile care le însoțesc și care înregistrează procesul de creație, respectiv de distrugere a operelor, au un profund substrat conceptual. Vlad Basarab a ales să folosească simbolul cărții deoarece sintetizează istoria cunoașterii și a memoriei colective: 'De la începutul istoriei a existat o legătură strânsă între cuvinte și lut, dat fiind faptul că prima limbă scrisă a fost pe tăblițe de lut', declară artistul. El creează cărți din lut, pagină cu pagină, pe care apoi le dispune pe mari mese de lemn și le distruge prin picurarea treptată a apei, întregul proces fiind captat video. Rezultatul, cărțile astfel descompuse, ca metaforă a pierderii memoriei colective, sunt apoi arse în cuptor și transformate în mari piese ceramice. Opera lui Basarab trimite astfel la ideea de structurare / destructurare, de palimpsest al memoriei, de cenzură și autocenzură. La vernisajul expoziției, Vlad Basarab va susține o prelegere în care va prezenta contextul ceramic din România.

Vlad Basarab este considerat ca făcând parte din noua generație de artiști ceramiști, care împing granițele ceramicii spre alte domenii artistice, prin manifestări multimedia, instalații și performance.

Vlad Basarab (n.1977, București) este un artist vizual român care lucrează cu multi-media, ceramică, sculptură, video și performance. Este doctorand la Universitatea Națională de Arte București. În 2001, a absolvit Facultatea de Arte, Secția Ceramică la University of Alaska Anchorage. În 2013 a obținut diploma de masterat la secția Electronic Media la West Virginia University, în Morgantown.

În perioada octombrie 2013 - iunie 2014 Vlad Basarab a fost cercetător Fulbright în România, pe tema 'Pierderii Memoriei Colective' din cauza persecuțiilor intelectualilor în regimul comunist. În 2014 Basarab a câștigat Premiul I la concursul internațional pentru proiectarea Monumentului Limbii Române la Chișinău, Republica Moldova. Vlad Basarab a participat la numeroase expoziții internaționale și naționale precum: în 2015: NCECA (The National Council of Education for the Ceramics Arts) Biennial, Brown University din Providence, Rhode Island; în 2014: Re-ANIMARE, Bienala Internațională de gravură, București; British Flute Society Convention, Warwick Arts Centre, University of Warwick, United Kingdom; NEURON, Galeria IX, Bucharest, Romania; Exchange/ 2014 Berlin Fulbright Grantee Juried Exhibition, Staycation Museum, Berlin; Festivalul de Muzică Bizantină la Ateneul Român, București; în 2013: la Internațional Ceramics Biennale în Cluj; Earth Moves: Shifts in Ceramic Art and Design, Arvada, Colorado și The Fifth International Artists' Book Exhibition, King St. Stephen Museum, Szekesfehervar, Ungaria; în 2012: Project Spaces la Consiliul Național al Educației în Ceramică, Seattle, Washington; Ansamblul Sculptural Muzele la Kentuck Knob, Pennsylvania; Bienala de Arte Decorative, Sala Constantin Brâncuși, Palatul Parlamentului, București; Ceramică Contemporană Românească, Galeriile Orizont, București.

Curierul de Râmnic
Abonamente
Publicitate
Contact

Informații
Ramnic Tube
Sitemap
Arhivă
Newsletter
Anunțuri
Curs valutar
Dicționar
Jocuri
RSS 2.0

Imagini din
Râmnicu Vâlcea
Panoramă
B4U Râmnic
©2006-2010 SC CITYMEDIA SRL. Toate drepturile rezervate.Design și programare: Datagram.roDespre noi :: Termeni si condiții :: Contact
free counter with statistics