Director: Silviu POPESCULuni, 7 iulie 2008
Titlurile zilei
Prima pagina  

Articole

SondajTitus Corlățean a primit răspunsul Comisiei Europene privind situația discromaților din România

Europarlamentarul PSD Titus Corlățean a primit răspuns joi din partea Comisiei Europene la întrebarea scrisă privind situația românilor cu deficiențe cromatice genetice care doresc să obțină permisul de conducere în România. Corlățean a adresat în luna aprilie o întrebare scrisă executivului comunitar, cerând intervenția CE pentru încetarea discriminării la care sunt supuși cetățenii români care doresc obținerea permisului de șofer, prin testarea cu planșe Ishihara. Statistic, circa 500.000 de români sunt în situația de a fi discriminați din acest punct de vedere.
În răspunsul venit de la comisarul pentru transport, Antonio Tajani, se precizează, în anexa III la Directiva 91/439/CEE a Consiliului UE din 29.07. 1991 privind permisele de conducere, la punctul 6 al anexei care vizează afecțiunile oftalmologice ale conducătorilor auto, că discromatopsia nu este menționată printre eventualele contraindicații la conducerea de autovehicule.
"Cu ocazia actualizării curente a acestei părți a anexei, experții oftalmologi care au participat la lucrările Comisiei și ale Comitetului pentru permise de conducere nu au menționat în raportul lor că daltonismul (or daltonismul afectează distingerea culorilor mult mai mult decât discromația n. red.) ar fi în mod necesar o afecțiune care să nu permită conducerea de autovehicule", se precizează în răspunsul CE.
Deși directiva menționată stabilește doar un set de reguli minime de aptitudine fizică pentru ca permisele de conducere eliberate de statele membre să poată fi reciproc recunoscute în cadrul UE, și nu obligă statele membre să elimine din legislația și practica națională testarea cu planșe Ishihara, vicepreședintele Comisiei Europene Antonio Tajani a precizat că își rezervă dreptul de a aborda situația din Romănia în cadrul lucrărilor ulterioare ale Comitetului pentru permise de conducere.
Referitor la răspunsul Comisiei Europene, Corlățean a precizat că acesta este un prim pas pentru eliminarea discriminării cetățenilor români cu deficiențe cromatice genetice care sunt declarați inapți medical pentru obținerea carnetului de sofer.
Titus Corlățean a fost sesizat asupra discriminării românilor cu deficiențe cromatice, printr-o scrisoare deschisă, de către Vasile Tomoiagă: http://discromat. wordpress.com
Curierul de Râmnic
Abonamente
Publicitate
Contact

Informații
Ramnic Tube
Sitemap
Arhivă
Newsletter
Anunțuri
Curs valutar
Dicționar
Jocuri
RSS 2.0

Imagini din
Râmnicu Vâlcea
Panoramă
B4U Râmnic


©2006-2010 SC CITYMEDIA SRL. Toate drepturile rezervate.Design și programare: Datagram.roDespre noi :: Termeni si condiții :: Contact
free counter with statistics