Director: Silviu POPESCUJoi, 21 septembrie 2006
Titlurile zilei
Prima pagina  

Articole
Politic  
Local  
Sport  
Editorial  
International  
National  
Reportaj  

Sondaj

Prima pagină
în format pdf



















Fața văzută/nevăzută a Securității (IV)

Gheorghe POPA

Direcția a III-a

Direcția a III-a sau UM 0625 - CP (Comerț Protocol) era unitatea centrală a DSS, care avea ca principal obiect de activitate spionajul și supravegherea contrainformativă în sfera comerțului exterior, a tuturor activităților de protocol de la cel mai înalt nivel, coborând până la nivel de întreprindere pe verticală. De asemenea, tot personalul acestei Direcții Centrale, prin structurile ce le avea în toate securitățile județene și a Municipiului București, avea sub observație pe toți străinii sosiți în România fie ca turiști sau în derulare de contracte economice cu întreprinderi din țara noastră.
Tot de ofițerii de aici depindeau încadrările în serviciile întreprinderilor de comerț exterior sau în instituțiile de relații internaționale, precum și a celor ce deserveau serviciile de protocol destinate primirii și convorbirilor cu străinii intrați în interes de serviciu.
Direcția a III-a (CP) - Comerț Protocol, a funcționat în formula aceasta, până în 1982, când în urma unor reorganizări, unitatea a fost divizată în două.
A fost înființată o nouă unitate cu indicativul UM 0500 care a preluat de la UM 0625 - CP, întreaga competență în domeniul comerțului exterior și cooperării economice internaționale și protocolului, iar unității de bază UM 0625 (fără CP) rămânându-i ca obiect de activitate supravegherea contrainformativă a străinilor aflați temporar în România pe baza relațiilor ce le avea statul român cu multe state ale lumii în domeniul cooperării economice internaționale.
În perioada respectivă (anii '80) ofițerii UM 0625 aveau cea mai mare bătaie de cap în timpul desfășurării târgurilor internaționale ce se derulau la București, moment în care hotelurile Capitalei erau populate peste jumătate cu străini, iar restul capacităților hoteliere erau „ocupate” cu ofițerii acestui compartiment al securității interne.

Direcția a IV-a - contrainformații militare - UM 0644

Direcția a IV-a era unitatea centrală a Securității (DSS) care se ocupa cu contrainformațiile militare, mai bine zis fiind vorba de ofițerii CI.
Această unitate centrală avea sediul undeva în imediata apropiere a CC al PCR, motivul fiind că aceasta era complet independentă, având o deplină autonomie, subordonându-se direct secției militare a CC al PCR, implicit lui Nicolae Ceaușescu care, pe lângă celelalte funcții: secretar general al PCR, președinte al României, președinte FDUS etc., acesta mai avea după cum se cunoaște și funcția de comandant suprem al forțelor armate.
Trebuie reamintit faptul că și Nicolae Ceaușescu - pe timpul lui Gheorghiu Dej - a ocupat înalte funcții în armata României.
După revenirea din URSS, unde a fost trimis la „studii”, a primit la apelul de seară gradul de general maior și „înalta funcție” de șef al DSPA - Direcția Superioară Politică a Armatei, iar câțiva ani mai târziu, pe lângă funcția de secretar al CC al PMR, a fost numit și șef al Secției Militare, Securitate, Miliție, Procuratură și Penitenciare a CC al PCR.
Cadrele acestei direcții centrale a DSS (UN 0644) erau cele mai temute în unitățile unde își desfășurau activitatea, pentru că știau prea multe lucruri despre înalte cadre (colonei și generali) ce i-a avut organismele militare după 23 august 1944, indiferent unde lucrau: Armată, Securitate sau Miliție.
Aceștia au lucrat informativ și contrainformativ multe cadre ale Armatei, printre care cel mai cunoscut a fost cazul generalului Nicolae Militaru care a fost deconspirat ca agent KBG și care în zilele lui Decembrie 1989, a pus tunurile pe această unitate ce era considerată de mulți din Armată, ca depozitară a unor documente compromițătoare la adresa multora din cei ce preluaseră puterea după fuga lui Nicolae Ceaușescu.

Direcția a V-a, UM 0666 - securitate
și gardă (oare
de ce 0666?)

Direcția a V-a de securitate și gardă a fost unitatea centrală specializată în organizarea și realizarea măsurilor de asigurare a securității președintelui României. Potrivit legii, unitatea în cauză - ce își avea sediul în strada Onești lângă CC al PCR, în continuarea Bibliotecii Universitare - a avut misiunea de a asigura și securitatea șefilor de stat străini sosiți în țară, precum și a membrilor lor de familie, realizându-se măsuri de specialitate similare cu cele luate de orice alt stat în asemenea ocazii. Sarcinile acelei unități speciale sunt îndeplinite astăzi de SPP (UM 0131) Serviciul de Pază și Protocol Demnitari, care se subordonează președintelui României și CSAT.
La 22 Decembrie 1989, Direcția a V-a (UM 0666) avea un efectiv de 484 de cadre din care: 306 ofițeri, 14 maiștri militari, 144 subofițeri și 20 personal civil.
Ofițerii acestei unități s-au limitat numai la realizarea sarcinilor de cunoaștere și prevenire a acelor fapte și împrejurări care puteau pune în pericol direct, securitatea înaltelor personalități de partid și de stat române și străine.
Laboratoarele și tehnica aflate în dotare în sediul Direcției a V-a erau folosite pentru analize fizico-chimice și controale sanitare ale produselor destinate consumului din sectorul „Special”, de care beneficiau personalitățile române sau străine, iar celelalte dotări tehnice se foloseau pentru transmisiuni și asigurare a celorlalte măsuri de specialitate.
Unitatea avea după cum s-a văzut mai sus 0666 (oare de ce tocmai 0666?) și era destinată în special pazei cuplului prezidențial (Cabinetul 1 și 2) și înalților demnitari, ofițerii din această unitate specială fiind frecvent văzuți pe traseele prezidențiale, cotidiene bucureștenilor sau în timpul „vizitelor de lucru” sau de distracție ale fostei nomenclaturi. O mare parte din acele proceduri au rămas în vigoare și astăzi și toate acestea se petrec peste tot în lume.
Direcția a V-a avea în structură un serviciu special (Serviciul 1) ce cuprindea tineri antrenați în luptele corp la corp și tinere fete cu grade de ofițeri, antrenate și ele în sistemele de apărare individuale, necesare acoperirii primei doamne în vizite în țară și străinătate.
La comanda Direcției a V-a, o lungă perioadă s-a aflat generalul Nicolae Stan, iar în ultima perioadă, generalul Neagoe Marin, care în 22 Decembrie 1989 a facilitat pătrunderea manifestanților în sediul CC al PCR, fără să se tragă nici cel puțin un cartuș.
În componența Direcției a V-a (UM 0666) pe parcurs a intrat USLA - UM 0620 - Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă, ce avea competență de acțiune în aeroporturi, PTF - Punctele de Trecere a Frontierei, apărarea unor puncte și obiective strategice din țară și chiar din străinătate (ambasade, consulate etc.).
Ultimul comandant al UM 0620 a fost colonelul Gheorghe Ardeleanu, pe numele adevărat Moise Bula.
Acest colonel Gheorghe Ardeleanu, care avea numele adevărat Moise Bula, a avut un rol f.f. special în acea învălmășeală din zilele lui Decembrie 1989.
După ce din dispozițiile Decretului de trecere a tuturor efectivelor MI și ale DSS în structura M.Ap.N., decret ce are nr. 4 din 04 decembrie 1989 și semnat de președintele CFSN Ion Iliescu, col. Ardeleanu a fost numit vicepreședinte al Comisiei Superioare pentru Regulament și Structură în M.Ap.N.
Pe 5 februarie 1991, col. Ardeleanu (Moise Bula) a fost trecut în rezervă cu drept de pensie. Trebuie menționat că acest colonel Ardeleanu a fost beneficiarul unui brevet de luptător pentru victoria „revoluției”, cu toate drepturile ce decurg din prevederile Legii nr. 42.
A murit în ziua de 15 iunie 1993, otrăvit cu insecticid în Spitalul Orășenesc Stei - județul Bihor.
Despre întreaga viață și activitate în Securitatea Statului Român a colonelului Gheorghe Ardeleanu - pe numele adevărat Moise Bula - vom discuta într-un viitor episod distinct.
De exemplu, acest colonel, într-o singură zi a anului 1986 a însoțit transportul cu 5 avioane AN-24 a unei importante cantități de lingouri de aur în Elveția.
Dar despre toate aceste lucruri necunoscute publicului larg și despre multe altele, în episoadele viitoare.
Va urma

P.S. - Nu ratați citirea ziarului nostru, pentru că nici nu știți ce pierdeți!



Curierul de Râmnic
Abonamente
Publicitate
Contact

Informații
Ramnic Tube
Sitemap
Arhivă
Newsletter
Anunțuri
Curs valutar
Dicționar
Jocuri
RSS 2.0

Imagini din
Râmnicu Vâlcea
Panoramă
B4U Râmnic










©2006-2010 SC CITYMEDIA SRL. Toate drepturile rezervate.Design și programare: Datagram.roDespre noi :: Termeni si condiții :: Contact
free counter with statistics