Director: Silviu POPESCUJoi, 15 iunie 2017
Titlurile zilei
Prima pagina  

Articole
Economic  
Politic  
Local  
International  
National  
Opinii  
Publicitate  

Sondaj Dreptul cititorului, nu ne asumăm…

O dezbatere publică eșuatăÎn urmă ziua de 9 iunie a. c. a avut loc, în sala mare a Consiliului Județean Vâlcea, o dezbatere/consultare publică inițiată de Primăria Râmnicu Vâlcea, privind propunerea acesteia din urmă, în speță, a primarului Mircia Gutău, de a ceda Universității din Pitești Liceul Tehnologic “Oltchim”, în schimbulcelor 24 de hectare, cu clădirile aferente, ale fostei UM Vlădești, unde actualmente funcționează o secție a Facultății de Litere din universitatea menționată mai sus, care are… 30 de studenți! Liceul Tehnologic “Oltchim” arurmasă fie relocate în diverse unități școlare care au un grad de ocuparemult sub 100%. Argumentul primarului Gutău a fost acela că Primăria Râmnicu Vâlcea ar urma să facă și să dreagă ceva nemaipomenit și nemaiauzit cu cele 24 de hectare plus clădirile aferente de la fosta UM Vlădești, desigur, numai și numai în interesul râmnicenilor. Un alt argument al aceluiași primar a fost acela că primăria nu mai este dispusă să susțină financiar unitățile de învățământ din Râmnicu Vâlcea care au un grad de ocupare mult sub 100%, practic, toate liceele din acest municipiu.

M-am distrat teribil când am constatat că primarul nostru era surd și mut la toate argumentele pe care le aduceau împotriva relocării Liceului Tehnologic “Oltchim” profesorii din această unitate de învățământ, ba chiar, și niște elevi aduși să-l îmbuneze pe edil; acesta o ținea însă langa: este o afacere bună pentru municipiul Râmnicu Vâlcea și că ea se va face indiferent ce-i va sta împotrivă! O primă nedumerire: atunci la ce dracu ne-a mai convocat să ne ceară părerea?

            Nu am luat cuvântul, intervenția mea ar fi fost inoportună, eu sunt pensionar și “handicapat” pe deasupra, nu m-ar fi mirat să fi fost luat cu huooo dacă aș fi făcut-o; dar dacă l-aș fi luat iată ce aș fi spus. Înainte de asta încă o precizare: toți vorbitorii, fără excepție, au relevat importanța faptului de a exista învățământ superior de stat la Râmnicu Vâlcea.

            În primul rând aș fi spus că la Râmnicu Vâlcea există deja învățământ superior de stat. Unde? Păi, la Vlădești! Apropo, m-a mai distrat încăpățânarea cu care primarul Gutău se tot referea la existența “unei facultăți de stat la Râmnicu Vâlcea”. I-aș fi sugerat o modalitate foarte simplă de a rezolva dilema: cei 30 de studenți de la literesă se mute la Liceul Tehnologic “Oltchim”, care are un grad de ocupare de dor 60%, dacă am reținut eu bine. Da, dar atunci care ar mai fi fost “șpilul” pentru domnul primar? Căci, de fapt, altele sunt de desupturile acestei “afaceri” propusă de primar și susținută chiar de doamna inspector general, cu care, de altfel, a și venit de mânuță, și care a onorat asistența cu tăceri prelungite, care în nici un caz nu erau o dovadă de înțelepciune; apropo, m-am tot întrebat ce caută ființa asta în funcția de inspector general al învățământului vâlcean, căci eu m-am lămurit de mult că ea nu are nicio tangență cu această funcție. Vă reamintesc aici o parafrază la Principiul lui Peter (Într-o ierarhie, orice salariat tinde să se ridice până la nivelul său de incompetență. Corolar: cu timpul, toate posturile vor fi ocupate de câte un salariat incapabil să-și asume exigențele postului său”), pe care, după revolta muncitorilor de la Brașov, din 1977, am afișat-o în biroul meu de la Centrul de Cercetări Râmnicu Vâlcea, în care am păstrat prima parte, iar partea a doua am înlocuit-o cu: “Dezastrul începe atunci când acest nivel este atins venind la putere!. și, da, pentru acel afiș am fost anchetat de Securitate, norocul meu a fost maiorul Victor Popescu, Dumnezeu să-l odihnească!

            Aș mai fi spus că această tranzacție are la bază două motive. Primul este acela că Universitatea din Pitești a pus ochii pe Liceul Tehnologic Otchim” deoarece unitatea este situată în oraș și este dotată cu toate facilitățile necesare unui învățământ liceal, inclusive fiindcă bunurile imobilea rată cu mult mai bine decât unitatea de la Vlădești lăsată în paragină. Cel de-al doilea motiv este acela că primarul Gutău, cel mai probabil, are în perspectivă inclusiv un interes personal. Bag mâna-n foc că, dacă tranzacția se va perfecta, în maipuțin de 10 ani, cele 24 de hectare și clădirile aferente, odată intrate în domeniul public,vor fi în mâini private.

Să ne reamintim. Ani de zile locul unde astăzi se află ditamai mall-ul, era o mlaștină când ploua și o prăfăraie cumplită când era secetă. Firește, a fost lăsat intenționat în paragină! Tot ani de zile, urmașii celor patru familii care-și avuseseră gospodăriile acolo, s-au luptat în justiție să intre în posesia terenurilor care le aparțineau de drept. Fără succes, evident, căci pentru Coana Justițica de la Românica dreptatea continuă să fie și astăzi o marfă care se vinde la licitație: o are cine dă mai mult! Dar, ce să vezi, când fostul subprefect Viorel Popescu a cumpărat pe nimica toată drepturile litigioase, a doua zi a și fost proprietarul acelui teren, iar la puțin timp după aceea a început construcția mall-ului. Sau, vă mai amintiți ce era înainte peTerasă, acolo unde astăzi este restaurantul “Kyoss”, fost “Ariel”? Când a început construcția s-a spus că acolo va fi un centru cultural și ați văzut ce a ieșit: un restaurant, particular, firește!

            Pe de altă parte, mi s-au părut penibile și jelaniile profesorilor și elevilor de la Liceul Tehnologic Oltchim”. Oamenii aceștia sunt total rupți de realitate! În primul rând că acolo nu se formează specialiști, cum la un moment dat au pretins câțiva dintre ei, ci cel mult, meseriași. Și pentru cine produce acești meseriași? Pentru Oltchim, desigur, doar acesta le este și numele, nu? Dar câți salariați are astăzi Oltchim-ul, care, în plus, “trage să moară”? Nici 8% din câți avea până a fi devalizat de Roibu pe-o mână cu politicieni, ziariști și acoliți!Iar domnii profesori au pretenția să aibă același număr de personal și de elevi ca înainte? Faină logică, n-am ce spune!

            La fel, câțiva dintre aceeași profesori au susținut că ei sunt o unitate de elită a învățământului vâlcean, un adevărat “brand”. Ei, nu zău! Cred că mie mi-ar fi rușine să fiu dascăl la acest liceu cu un nume ajuns de râsul curcilor”! Căci, ce mai reprezintă astăzi Oltchim-ul? În locul dumnealor, eu aș fi schimbat demult numele acestui liceu, deși sunt dispus să admit că acolo se face școală bună;dar, tocmai de aceea numele îi afectează reputația!

            Să venim acum și la mult clamata necesitate de a exista și în Râmnicu Vâlcea învățământ superior de stat. Din câte știu filiala Universității “SpiruHaret” are lacătul pus pe ușă, iar de filial Universității “Constantin Brâncoveanu”nu s-a mai auzit nimic, semn că ori are și ea lacătul pus pe ușă, ori că, în cel mai bun caz, este și ea pe ducă.Filiala din Râmnicu Vâlcea a Universității din Pitești, care funcționează la Vlădești, are 30 de studenți mare și lat, și aceia la… litere, căci, vezi Doamne, de literați are nevoie Vâlcea! S-o spunem pe-aia dreaptă: învățământ superior de stat în Râmnicu Vâlcea este o glumă proastă! Învățământul superior are menirea de a forma specialiști pentru diverse domenii de activitate. Mă îndoiesc, iar la acea consultare n-am auzit pe nimeni să abordeze acest subiect, mă îndoiesc, spuneam, că există un studiu sociologic privind domeniile de specializare și necesarul de specialiști pentru economia vâlceană. Mi se pare hilar ca, atunci când, în Top 500 cele mai bune universități din lume, nu există nicio universitate din România (Univ. “Babe;-Bolyai” din ClujNapoca, Univ. “A. I. Cuza” din Iași, Univ. București și Univ. de Vest din Timișoarasuntpepozițiile 701+), să pretinzi că la Râmnicu Vâlcea se vor forma specialiști într-o universitate de stat!

            Cam asta aș fi spus dacă aș fi luat cuvântul la acea dezbatere. Aaa, da, recunosc: după aproape trei ore m-am plictisit și am plecat, nu știu cum a rămas, ca-n gară” sau ”cum am stabilit”? Cred că așa cum a stabilit primarul Gutău!

 

                     Marian Pătrașcu

            

Toata lumea are dreptate (de Gigi Contra - 15/06/2017 09:44)
Cred ca propunerea infiintarii unei universitati de stat la Rm. Valcea e primul lucru bun initiat de Mircia Gutau, fapt pentru care nu pot decat sa-l laud.
Nu stiu daca in spatele acestei propuneri sunt si interese ascunse, dar, cu siguranta, E NEVOIE de invatamant superior de calitate la Rm. Valcea, din multe motive.
In primul rand, multi tineri inteligenti pleaca in orasele mari si raman acolo dupa terminarea facultatii, iar parintii acestor tineri sunt obligati sa faca mari cheltuieli pentru a-i ajuta sa urmeze cursurile. Dar exista si o alta parte a problemei. Alti tineri se rup de familie, intra in cercuri dubioase si devin ratati pe viata. E adevarat, cei din a doua categorie sunt mult mai putini decat cei din prima, dar sunt.
Argumentele d-lui Marian Patrascu sunt demne de luat in considerare, daca se va trece unitatea de la Vladesti in patrimoniul primariei trebuie sa fim atenti, dar consider ca Rm. Valcea ARE NEVOIE de invatamant superior de stat.
Răspuns pentru Gigi Contra (de Marian Pătrașcu - 16/06/2017 00:14)
Poate că Vâlcea ar avea nevoie de specialiști, dar nu făcuți de către o universitate de stat din Râmnicu Vâlcea! De altfel, această unitate ar urma să fie un "apendice" al Universității din Pitești. A auzit cineva de vereun nume mare în domeniul științei, tehnice ori umaniste, provenit de la această universitate? La asta mă refeream când am scris că învățământul superior la Râmnicu Vâlcea este o glumă proastă! Nu domnule Gigi Contra (n-am să înțeleg niciodată de ce aproape nimeni din țara asta nu are curajul să se semneze cu numele real, vedeți, mie mi-au pus și poza, deși nu am trimis așa ceva; cred că lașitatea este o altă caracteristică a poporului căruia am avut neșansa să-i aparțin, alături de mult prea multe alte defecte de caracter!). Învățământ superior de calitate se face doar în marile centre universitare de tradiție. Pe de altă parte, ați văzut că nici acestea nu mai sunt ce au fost odată, din moment ce ele se situează pe locurile 701+ în lume în ceea ce privește calitatea învățământului care se face în ele! Deci avem 4 universități din România care ocupă locurile 701+ și atât! Celelalte NU EXISTĂ! Asta seamănă cu argumentul multor bembeluci, pentru care a fura nu este un defect, căci el sună cam așa: "Da, dom'le o fi furat, da' a și făcut!". Așadar, dacă faci, poți fura liniștit, nu? La asta se reduce pentru majoritatea românilor competența și moralitatea! Nu credeți? Uitați-vă unde am ajuns și cum judecăm unii dintre noi, mult prea mulți, din păcate!
PS: Nu-mi asum decât greșeala din primul rând, unde trebuia să șterg cuvântul acela în plus, care într-adevăr este "ca nuca în perete"; de altfel, miercruri seara am transmis textul corectat, dar el văd că a și apărut. Nu-i nimic, este bine și așa și felicit redacția CR pentru că a avut curajul să-l publice, chiar dacă și-a luat și ea o măsură de siguranță prin acea precizare de dinainte de titlu.
Curierul de Râmnic
Abonamente
Publicitate
Contact

Informații
Ramnic Tube
Sitemap
Arhivă
Newsletter
Anunțuri
Curs valutar
Dicționar
Jocuri
RSS 2.0

Imagini din
Râmnicu Vâlcea
Panoramă
B4U Râmnic


©2006-2010 SC CITYMEDIA SRL. Toate drepturile rezervate.Design și programare: Datagram.roDespre noi :: Termeni si condiții :: Contact
free counter with statistics