Director: Silviu POPESCUJoi, 7 octombrie 2010
Titlurile zilei
Prima pagina  

Articole
Economic  
carrefour  
Local  
Credinta  
National  
Sănătate  
Actualitate  
Interviu  
Agricultura  
Horoscop  
Justitie  
Social  
Învațământ  
Comunicate de presă  

Sondaj

Prima pagină
în format pdfUn virus mai contagios decât cel gripal

Ușor transmisibil în colectivități, virusul sincițial respirator este periculos mai ales pentru prematuri și pentru cei cu boli cronice. La persoanele sănătoase, infecția cu virusul sincițial respirator dă simptome asemănătoare răcelii. Neglijarea sau netratarea infecției crește riscul copiilor de a face otită sau astm.
Până la vârsta de doi ani, cei mai mulți copii vin în contact cu virusul sincițial respirator. Dacă la copiii și la adulții sănătoși, infecția cu acest virus nu dă decât simptome asemănătoare răcelii obișnuite, pot apărea complicații severe la prematuri (din cauza nedezvoltării corespunzătoare a sistemului imunitar și a celui respirator) și la sugarii cu boli cardiace, precum și la cei cu fibroză chistică. De asemenea, infecția cu acest virus poate avea manifestări severe la copiii cu boli pulmonare, precum displazie bronhopulmonară.
Această afecțiune poate apărea la prematuri în urma terapiei cu oxigen sau a ventilației mecanice. În situații grave, atunci când apare insuficiența respiratorie, poate surveni decesul, în absența terapiei corespunzătoare. La copiii mici, virusul este responsabil de 70 la sută din cazurile de bronșiolită și de 25 la sută din cazurile de pneumonie.
Netratarea corespunzătoare a infecției poate favoriza apariția otitelor sau chiar a astmului bronșic la copii. Pentru formele grave ale bolii, medicul recomandă internarea, deoarece există riscul apariției sufocării prin apariția complicațiilor respiratorii. De asemenea, și în cazul adulților pot apărea complicații, mai ales dacă sunt fumători, dacă au imunitatea scăzută sau dacă suferă de boli cardiace și pulmonare. Infecția poate fi severă și la persoanele în vârstă.

Viabil până la 30 de ore
Virusul sincițial respirator are o perioadă de incubație de trei până la șapte zile. Într-o primă fază apar febra, secrețiile nazale abundente, strănuturile și starea de indispoziție și de slăbiciune. Atunci când este afectat plămânul, pot apărea și tusea, dificultățile de respirație (șuierat și respirație accelerată).
Virusul sincițial respirator este mult mai contagios decât gripa și se transmite prin orice tip de contact fizic, precum atingeri, sărut și strânsul mâinii persoanei infectate. De asemenea, microbul se transmite ușor prin strănut și prin tuse. Virusul poate supraviețui timp de o oră pe hârtie, iar pe suprafețele lucioase între trei și 30 de ore, în funcție de umiditate.

Igiena corespunzătoare previne infecția

Un virus mai contagios decât cel gripal


Infecția cu virusul sincițial respirator nu poate fi prevenită prin imunizare, deoarece nu există un vaccin în acest sens. Totuși, respectarea unor măsuri reduce riscul de infectare cu acest virus. Astfel, mâinile trebuie spălate cu apă caldă și cu săpun cât mai des.
Este bine să se evite contactul cu alte persoane răcite și vizitele în locurile aglomerate (magazine). Fumul de țigară crește riscul de infectare cu virusul sincițial respirator, de aceea, fumatul este interzis în preajma persoanelor vulnerabile.
De asemenea, este indicată spălarea periodică a jucăriilor cu care vin în contact copiii. La adulții cu boli cronice, se recomandă curele de întărire naturală a imunității. Dacă nu există boli asociate, simptomele date de infecția cu virusul sincițial respirator trec într-o săptămână, cel mult două.

Program de profilaxie a prematurilor
De la jumătatea lunii octombrie, în țara noastră se va desfășura un program de profilaxie a prematurilor față de infecția cu virusul sincițial respirator. Deși circulă mai ales în perioada rece, de la sfârșitul toamnei și până la începutul primăverii, virusul sincițial respirator poate fi transmis și în restul anului.
Curierul de Râmnic
Abonamente
Publicitate
Contact

Informații
Ramnic Tube
Sitemap
Arhivă
Newsletter
Anunțuri
Curs valutar
Dicționar
Jocuri
RSS 2.0

Imagini din
Râmnicu Vâlcea
Panoramă
B4U Râmnic


©2006-2010 SC CITYMEDIA SRL. Toate drepturile rezervate.Design și programare: Datagram.roDespre noi :: Termeni si condiții :: Contact
free counter with statistics